Hlavní obsah

Čeští badmintonisté si evropský šampionát nezahrají. Je třeba pracovat na detailech, říká Koukal

Praha

Čeští badmintonisté nepostoupili na mistrovství Evropy týmů. Rozhodla o tom prohra 2:3 s Nizozemskem, český tým tak obsadil v kvalifikační skupině v rakouském Linci nepostupové třetí místo. Přispěla tomu také porážka s domácím výběrem. Jediné vítězství si čeští hráči připsali proti Slovensku. „Chtěli jsme skupinu vyhrát a postoupit, což se nám vzhledem k současným možnostem a kvalitě soupeřů mohlo podařit, pokud bychom podali výkon na hranici možností. K tomu i přes dílčí pozitivní momenty celkově nedošlo. Víme, na čem zapracovat," uvedl Petr Koukal, předseda Českého badmintonového svazu v tiskové zprávě pro média.

Foto: Sport.cz

Čeští badmintonisté si na ME družstev nezahrají. Nepomohly ani čtyři výhry Terezy Švábíkové.

Článek

Pro řadu hráčů šlo o první turnajovou akci po několika měsících. Do utkání proti Nizozemsku, které skončilo na posledním evropském šampionátu na třetím místě, vletěli sebevědomě. Ondřej Král s Terezou Švábíkovou dokázali natáhnout úvodní smíšenou čtyřhru proti 131. páru světa Ties Van Der Lecq a Debora Jille na tři sety. Nizozemci vyhráli i díky zlepšení v začátcích výměn. Statečně vzdoroval nizozemské jedničce také Jan Louda. Koncovky si ale Mark Caljouwa, který je na světovém žebříčku na 36. místě, pohlídal a vyhrál 2:0 na sety.

První bod si čeští badmintonisté připsali až díky výhře Tereze Švábíkové, která si poradila se sedmnáctiletou Nadiu Choukri. Česká hráčka si na kvalifikačním turnaji připsala čtyři výhry v šesti zápasech a z tohoto pohledu byla nejplatnějším členem reprezentace. „Hráli jsme třetí den po sobě a cítím na sobě únavu, navíc mě bolí rameno. Jsem proto ráda, že jsem Nadiu zvládla porazit, i když jsem nezvolila úplně správnou taktiku a nedokázala ji více rozběhat. Bylo to vybojované," prohlásila Švábíková.

Nizozemci poté skrečovali mužský debl a o všem rozhodovala ženská čtyřhra. Sabina Milová s Tallulah Sharleen Van Coppenolle nakonec nestačily na favorizované Nizozemky Cheryl Seinen a Debora Jille. „Soupeřky náš pár výrazně převýšily v útoku, ale v mezihře se hrál poměrně vyrovnaný duel a potěšilo mě to," prohlásil Petr Koukal, který koučoval ženské reprezentantky během utkání. „Rozložili jsme zápasovou zátěž na všech osm hráčů a hráček, a věřím, že zejména těm mladším turnaj ukázal, že mají správný směr. Je ještě na čem pracovat, aby se jednou staly stálými členy evropské špičky. Jiný cíl mít nemůžeme."

Do Rakouska odjela kompletní česká špička, tedy Milan Ludík, Adam Mendrek, Jan Louda, Kateřina Tomalová, Švábíková... „Osobně nebo telefonicky jsme oslovili všechny hráče a hráčky širšího týmu ještě před nominací. Vzhledem k tréninkovým možnostem a termínu kvalifikace jsme zohlednili jejich vyjádření," dodal Koukal, devítinásobný domácí mistr a olympionik. „Když to porovnám s dobou, kdy jsem na podobných akcích reprezentoval, vidím velký rozdíl. Rozbory před zápasem, fyzioterapeut, dva trenéři, to jsme za mých hráčských let neměli. Ale Evropa jde dopředu, náš sport se profesionalizuje v celé řadě detailů a pokud chceme být konkurenceschopní, musíme tou cestou jít také," konstatoval šéf českého badmintonu.

Kvalifikace o ME smíšených družstev v badmintonu - skupina 3 v Linci:
ČR - Slovensko 4:1
Král, Milová - Dratva, Vargová 1:2 (-19, 18, -11), Švábíková - Repiská 2:0 (8, 15), Louda - Dratva 2:0 (19, 13), Švábíková, Tomalová - Repiská, Vargová 2:0 (14, 20), Král, Mendrek - Antoška, Horák 2:0 (15, 13).
Rakousko - Nizozemsko 1:4.
Nizozemsko - ČR 3:2
Van der Lecq, Jilleová - Král, Švábíková 2:1 (11, -20, 15), Caljouw - Louda 2:0 (17, 14), Choukriová - Švábíková 0:2 (-18, -17), Kweekel, Van der Lecq - Král, Mendrek 0:1 bez boje, Jilleová, Seinenová - Milová, Van Coppenolleová 2:0 (15, 14).
Rakousko - Slovensko 3:2.
1.Nizozemsko33011:43
2.Rakousko3217:72
3.ČR3128:71
4.Slovensko3034:110

Reklama