Hlavní obsah

Sáblíkovou na oválu točí Rusové

PRAHA

Tři starty v novém ročníku Světového poháru na dlouhých tratích a tři vítězství. Bilance rychlobruslařky Martiny Sáblíkové je stoprocentní. Hlavní část sezóny však začíná v prvním lednovém týdnu evropským šampionátem v Budapešti, na odpočívání tedy nemá ani pomyšlení. Realita v italských Dolomitech je úplně jiná.

Foto: Grigory Dukor, Reuters

Rychlobruslařka Martina Sáblíková

Článek

„Tvrdě trénujeme. Martina samozřejmě přiměřeně zátěži, kterou absolvovala, ale maká, protože jinak to ani neumí. Led střídáme s posilovnou, běháním a kolem, pokud to počasí dovolí,“ hlásil do telefonu trenér Petr Novák.

V Collalbu má tentokrát dvanáct svěřenců. „Vzal jsem i mladé. Ale je to stále náročnější, protože času moc není a učit někoho základy bruslení, to si prostě nemůžeme dovolit. Naštěstí rodiče nových členů týmu jsou rozumní a jejich ratolesti také,“ pravil a moc se mu nechtělo rozebírat detaily.

„Nerad říkám i to, že jsme v Collalbu. Už sem jezdí dokonce i Rusové, kteří tu nikdy nebyli. Pořád jsme pod ostrým dohledem konkurence. Koukají, natáčejí, kopírují… Ale tajemství naší přípravy, aspoň podle výsledků soudě, zatím neodhalili,“ dodal šibalsky.

Do Česka se Novis Team vrátí 20. prosince, Vánoce stráví doma a pak už zamíří do Budapešti. „Domácí ovál nám zkrátka chybí, ale snad se blýská na časy,“ povzdechl si kouč. V rámci plánované rekonstrukce Sportovního centra v Nymburku by totiž měl vyrůst i krytý ovál pro rychlobruslení, kam by se vešli rovněž hokejisté, krasobruslaři a další sporty.

Reklama