Hlavní obsah

NEPOUŽÍVAT - Jana Fesslová je paralympijskou vítězkou ve vrhu koulí, Eva Kacanu má bronz

Atény

Jana Fesslová v Aténách potvrdila, že v letošní sezóně nemá konkurenci a za výkon 6, 86 metru ve vrhu koulí sloučených kategorií F 54/F55 získala zlatou medaili. Tato vzdálenost zároveň znamená nový paralympijský rekord pro třídu F 54.

Foto: ČSTPS/Luděk Šipla

Zlatá Jana Fesslová (v pravo) a bronzová Eva Kacanu

Článek

Na stupních vítězů ovšem měla Česká republika hned dvojnásobné zastoupení. Osobním maximem 6, 18 metru se na bronzovou příčku vyhoupla Eva Kacanu.

Jana Fesslová hrála vrcholově házenou a po sportovním úraze během utkání se ocitla na vozíku. Po rehabilitaci se vrátila ke sportu - vzpírání a plavání, až nakonec zakotvila u atletiky: "Medaile patří mému manželovi, všem, kteří se o mě v Motole starali na rehabilitaci a mojí trenérce. Myslím si, že vzhledem k podmínkám, nervozitě a zdravotnímu stavu je to maximum, které jsem mohla odvést. Slavit budu určitě s manželem, protože za ten čas, který trávím mimo domov, si to určitě zaslouží."

Eva Kacanu se v Aténách cítí vzhledem ke svým řeckým kořenům jako ryba ve vodě. Právě to jí motivovalo k výjimečnému výkonu: "Tatínek pocházel z Řecka a část mě je řecká, takže mi na tom moc záleželo. Jsem hrozně šťastná." Druh příčka patří Němce Buggenhagenové, která je méně handicapovaná než české atletky a patří do třídy F 55, takže jí výkon 9, 06 m nestačil vzhledem ke koeficientovým přepočtům na vítězství. Jako poslední z českých atletů zasáhl do bojů na Olympijském stadionu Spyridona Louise diskař na vozíku František Pürgl. V kategorii F 54 skončil čtvrtý, ačkoliv hodil své letošní maximum - 27, 97 m. Bronz mu unikl o pouhých čtrnáct centimetrů.

Vrh koulí - ženy - F 54/F 55
1. Jana Fesslová (CZE, F 54)6, 86 m(1128 b.)
2. Marianne Buggenhagenová (GER, F 55)9, 06 m(1045 b.)
3. Eva Kacanu (CZE, F 54)6, 18 m(1016 b.)

Reklama