Hlavní obsah

Phelps na americké kvalifikaci vyhrál první závod

Omaha

Čtrnáctinásobný olympijský šampion Michael Phelps se na americké kvalifikaci o hry v Londýně dočkal prvního vítězství. V bazénu v Omaze porazil svého největšího rivala Ryana Lochteho na kraulařské dvoustovce.

Foto: Mark Humphrey, ČTK/AP

Ryan Lochte (vlevo) na kraulařské dvoustovce na Michaela Phelpse neměl.

Článek

Phelps zvládl trať v čase 1:45,70, Lochte byl o pět setin pomalejší. Oba plavci si zajistili místo na olympiádě v Londýně, nepředvedli přitom své nejlepší výkony. "Hlídali si jeden druhého, až zapomněli plavat rychle," uvedl Phelpsův trenér Bob Bowman.

"Když jsme vedle sebe, hrajeme si jako kočka s myší. Sledujeme toho druhého a pak dáme poslední zbytky sil do závěrečné padesátky," uvedl šestadvacetiletý Phelps, který o rok staršímu Lochtemu oplatil porážku z polohového závodu na 400 m.

"Rozjeli jsme to až úplně na konci, šetříme síly na olympiádu. Prvních 125 metrů jsem byl v klidu a teprve pak jsem si řekl: 'Ok, je na čase šlápnout na plyn'," přidal Lochte. "Asi jsem čekal moc dlouho, ale druhé místo beru," dodal pětinásobný šampion z loňského mistrovství světa.

Po finále dvoustovky Phelps oznámil, že v kvalifikaci se nepředstaví na poloviční trati. Stovka však pro něj byla pouze pojistkou, kdyby se na olympiádu neprobojoval ve svých silnějších závodech.

Reklama