Hlavní obsah

VIDEO: Železný dědek! Kanaďan Millar jede v 65 letech na desátou olympiádu

Calgary

Pokud nedojde na poslední chvíli k nějaké mimořádné události, stane se Kanaďan Ian Millar rekordmanem olympijských her. Pětašedesátiletý reprezentant v parkuru se v Londýně představí už podesáté pod pěti kruhy, což zatím žádný sportovec nedokázal.

Pětašedesátiletý Kanaďan byl po desáté nominován na olympiáduVideo: Reuters

 
Článek

Millar, přezdívaný "Captain Canada", by tak měl v sedle koně Star Power překonat výkon rakouského jachtaře Huberta Raudaschla, s nímž se dělí o rekord s devíti olympijskými starty.

"Je to vzrušující pocit být tam podesáté. Nikdy jsem raději moc neplánoval. Šlo spíš o tu cestu, protože cíl je, přinejlepším, hodně nejistý," citovala agentura AP budoucího olympijského rekordmana.

Millarova olympijská kariéra trvá už čtyři desetiletí. Poprvé se zúčastnil her v Mnichově 1972, a nebýt bojkotu OH v Moskvě, startoval byl letos už na jedenácté olympiádě.

Coby doyen výpravy je Millar jedním z kandidátů na roli vlajkonoše Kanady při slavnostním zahájení 27. července. "Byla by to pro mě úžasná pocta a také velká čest pro jezdecký sport," uvedl.

Navzdory dlouholeté pravidelné olympijské účasti se Millar teprve před čtyřmi lety v Pekingu dočkal své premiérové medaile, stříbra ze soutěže družstev. A jeho touha po cenných kovech trvá. "Vždycky si myslíme, že vyhrajeme, a pak jsme překvapení, když se nám to nepovede. Myslím, že to tak cítí každý sportovec. Když si nemyslíte, že vyhrajete, ani byste neměli nikam jezdit," dodal trojnásobný vítěz Panamerických her.

Reklama

Související témata: