Hlavní obsah

VIDEO: Poslední duel v ringu? Haye by si ještě lekci zasloužil, připustil Kličko

Moskva/Praha
Aktualizováno

Před devíti lety skákal Vitalij Kličko po ringu a dožadoval se pokračování zápasu s Lennoxem Lewisem, který sudí ukončili kvůli Ukrajincově krvavému šrámu nad okem. V sobotu si 41letý boxer roli prohodil. Levým hákem rozpáral obočí Manuela Charra a pak sledoval, jak se Němec vzteká, když mu lékař zakázal pokračovat.

4. kolo boxerského zápasu mezi Vitalijem Kličkem a Manuelem Charrem

 
Článek

Moskevský duel o šampiónský pás WBC v supertěžké váze měl pozoruhodné rozuzlení. Vyzyvatel s libanonsko-syrskými kořeny nadával, kopal do provazů a chvíli to vypadalo, že se do Klička hodlá ještě pustit, než do ringu naskákali sekundanti včetně Vitalijova bratra Vladimira. „Tenhle zápas rozhodl doktor, z našeho rohu povel skončit rozhodně nepřišel," soptil Charr, jehož krev pocákala i košili ringového rozhodčího.

Ruku na srdce, nic jiného než Kličkovo vítězství se ale stejně nečekalo, byť Kolos z Kolína hodlal úřadujícího mistra světa vykolejit třeba i citáty z Gándhího. Hotovo bylo ale už ve 4. kole. Stačila „krátká a svižná" a z Charra se spustil krvavý potůček. „Rád bych boxoval dál a zasadil mu čisté k.o.," prohlásil Kličko.

Teď Klička zajímají volby. A pak?

Je totiž možné, že to byl jeho poslední střet v ringu. Osmadvacátého října se v Ukrajině konají parlamentní volby a starší z bratrské dvojice v nich má jako lídr opoziční strany UDAR velkou šanci na zvolení. „Jsou přede mnou nové výzvy. Nejen ve sportu. Co plánuju, ale hodlám oznámit až za nějaký čas," naznačil otec tří dětí, jehož manželka Natalja svému choti před zápasem zapěla píseň „Síla lásky". „Mám prostě fantastickou ženu," řekl Kličko.

Pokud skutečně v sobotu odboxoval své závěrečné představení, ukončí kariéru se 45 výhrami (z toho 41 k.o.) ze 47 utkání. V kdekom by tato bilance probudila úžas, známý britský provokatér David Haye ale ví své: „Vitalij by se měl stydět. Předvedl katastrofální výkon, se mnou by nevydržel do šestého kola." A to jsou slova, která by mohla Klička mezi šestnáct provazů ještě vrátit. „Haye by si lekci zasloužil," připustil Vitalij. Jeho bratr Vladimir už velkohubého Brita za jeho nejapná prohlášení ztrestal v červenci 2011.

Reklama