Hlavní obsah

Modernímu pětibojaři Svobodovi chybí sport, olympijský vítěz chce začít v Mexiku

Praha

Dva měsíce neměl olympijský vítěz v moderním pětiboji David Svoboda ani den volna, na prstech jedné ruky by spočítal volné večery. Od úspěchu v Londýně se snaží využít svoji popularitu a propaguje svůj sport, což se mu prý daří. Dnes ale přiznal, že mu sportování už delší dobu chybí. Hýbat se prý začne v listopadu na "dovolené" v Mexiku.

Foto: Petr Horník, Právo

Moderní pětibojař David Svoboda, olympijský vítěz z Londýna

Článek

Bezprostředně po Londýnu nevěděl, kde mu hlava stojí, v plánu měl hned několik společenských akcí denně. "Moc jsem to zkraje manažersky nestíhal, ale už je to lepší," řekl dnes novinářům.

Přesto ve spěchu stihl zakončit studium na pražské FTVS. "Něco o tom sportu vím, měl jsem také štěstí na otázky, takže jsem k tomu měl co říct," uvedl Svoboda. Připustil, že roli sehrálo i jeho vítězství v Londýně. "Komise na mě byla hodná, chtěli, abych to udělal bez ostudy. Navíc jsem ještě neviděl výsledky, protože jsem spěchal na další akci, jen mi poslali textovku, že to klaplo," usmíval se moderní pětibojař.

Má za sebou několik oslav. "Legendární byla hned ta v Londýně, povedla si i pětibojařská tady v Praze," vyprávěl. "Setkal se se zajímavými lidmi, pokřtil mimo jiné hříbě koně Převalského, má za sebou charitativní akce. "Jsou to nové zkušenosti, díky kterým veřejnost objevuje moderní pětiboj," uvedl s radostí.

Jeho bratr Tomáš pojede zanedlouho do Mexika na první kvalifikační triatlonový závod na havajského Ironmana a Svoboda pojede s ním. "Bude to pro mě taková dovolená, chci se tam začít hejbat, plavat, běhat, skočím do posilovny, abych zaktivizoval tělo a abych mohl v lednu začít systematicky trénovat," naplánoval si Svoboda. Hodlá tam být tři týdny. "Dá se tam dělat spousta zábavy - potápění, běhání, lezení, hory, válení na pláži..." vypočítal s úsměvem.

S motivací nebude mít problém. "Bál jsem se jen stereotypu, ale mám za poslední dva měsíce takovou změnu, že to nebude problém," prohlásil. Chce ale v příští sezóně vynechat některé ze závodů Světového poháru a soustředit se bude na mistrovství Evropy a světový šampionát.

Reklama