Hlavní obsah

Olympijský bronz k nominaci na Sportovce roku nestačil, titul mistryně světa také ne

Praha

Olympijský bronz na umístění v elitní desítce nestačil. Titul mistryně světa rovněž ne. Tak velká totiž byla konkurence v letošní anketě, v níž novináři volí nejlepší sportovce roku. Bronzová atletka z Londýna Zuzana Hejnová, stejně jako střelkyně Adéla Sýkorová se tudíž musí spokojit s umístěním v druhé desítce. Stejně ale dopadla loňská královna českého sportu tenistka Petra Kvitová, která po prvním kole hlasování figuruje na čtrnáctém místě, hned za trojnásobnou Sportovkyní roku, rychlobruslařkou Martinou Sáblíkovou.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Barbora Špotáková si olympijským zlatem řekla o nominaci na Sportovce roku.

Článek

Slavnostní galavečer, na němž bude vyhlášen nejlepší Sportovec roku, sice proběhne až 19. prosince v pražském hotelu Hilton, už dnes je ovšem známa desítka nejlepších, která se bude o korunu ucházet. Vzešla z hlasování 226 sportovních novinářů, kteří své hlasy, a tudíž i body, rozdělili mezi 56 jednotlivců a osm kolektivů. Právě z elitní desítky vzejde ve druhém kole hlasování nejlepší Sportovec roku.

Desítka nominovaná na Sportovce roku
Špotáková Barboraatletika
Kulhavý Jaroslavcyklistika
Knapková Mirkaveslování
Svoboda Davidmoderní pětiboj
Čech Petrfotbal
Synek Ondřejveslování
Jágr Jaromírhokej
Berdych Tomáštenis
Hlaváčková Andrea, Hradecká Lucietenis
Hradilek Vavřinecvodní slalom

„Úspěchy našich olympioniků se do pořadí výrazně promítly, zajímavé však je, že bronzové medaile tentokrát na nominaci nestačily. Naposledy se něco podobného stalo po olympiádě v roce 2004, kdy vodní slalomáře Volfa se Štěpánkem potkal podobný osud," netajila jistý údiv Petra Pavelková z agentury BPA, která anketu Klubu sportovních novinářů již tradičně pořádá.

Kromě osmi olympioniků se totiž do desítky nejlepších prodral Jaromír Jágr, jehož návrat na domácí scénu pobláznit celý národ a fenomén Jágr pochopitelně zabodoval i u sportovních novinářů. O nominaci si pak samozřejmě řekl i gólman Petr Čech, který vyhrál s Chelsea fotbalovou Ligu mistrů a na evropském šampionátu držel svými výkony českou reprezentaci.

Jen mimochodem, Jágr, který se stal Sportovcem roku před sedmi lety, se mezi deseti nejlepšími objevuje už pošestnácté. Poprvé mezi desítku pronikl už v minulém tisíciletí - v roce 1992, navíc je i posledním mužským vítězem ankety chlubící se přívlastkem nejstarší v České republice a vlastně i Československu.

V porovnání s loňským rokem obhájilo své místo na slunci sedm sportovců, tři se na výsluní objevují poprvé. Tenistky Lucie Hradecká s Andreou Hlaváčkovou dostaly loni šest bodů a skončily na 73. místě, vodní slalomář Vavřinec Hradilek obsadil s pěti body 77. místo, moderní pětibojař David Svoboda skončil dokonce s dvěma body na 85. příčce.

Překvapením určitě je, že se do nominované desítky nevešla rychlobruslařka Martina Sáblíková, která se stala královnou českého sportu už třikrát  - v roce 2007, 2009 a 2010. Tentokrát jí nepomohlo ani světové zlato na  tři a pět tisíc metrů v Heerenveenu, ani titul evropské šampiónky ve víceboji z Budapešti. A to přitom přivezla stříbro za viceboj i ze světového šampionátu v Moskvě.

V rámci slavnostního večera bude již tradičně vyhlášen i nejlepší sportovní kolektiv. O poctu se na základě prvního kola hlasování budou ucházet tenisté, kteří vyhráli Davis Cup, tenistky, jež obhájily Fed Cup a bronzový čtyřkajak z olympiády v Londýně. Hokejová reprezentace, která se po rozdělení republiky stala vítězem anketu celkem sedmkrát, skončila na čtvrtém místě, když jí chybělo devatenáct bodů.

Tři nominované kolektivy
Tenisté ČR
Tenistky ČR
Čtyřkajak Daniel Havel, Lukáš Trefil, Josef Dostál a Jan Štěrba

„V rámci slavnostního večera, který se ponese v duchu olympijského Londýna, bude vyhlášen i nejlepší junior roku a do Síně slávy českého sportu bude Klubem sportovních novinářů uvedena další legenda," potvrdila Petra Pavelková.

Další pořadí ankety:
Jednotlivci:
11. Hejnová (atletika)403 bodů
12. Štěpánek (tenis)400
13. Sáblíková (rychlobruslení)334
14. Kvitová (tenis)291
15. Jícha (házená) 173
16. Sýkorová (sportovní střelba)95
17. Ježek (cyklistika - handicapovaní)78
18. Šafářová (tenis)66
19. Veselý (atletika)46
20. Štybar (cyklistika)43
21. Řezáč (běh na lyžích)41
22. Plekanec40
23. Eliáš (oba hokej)39
24. Kreuziger (cyklistika)
25. Červenka (hokej)oba 35
26. Prokop (motorismus)25
27. Maslák (atletika)24
28. Sluková, Kolocová (plážový volejbal)22
29. Baumrtová (plavání)
30. Soukup (biatlon)oba 21
Týmy:
4. hokejisté ČR88
5. štafeta 4x400 m (Bartoničková, Bergrová, Hejnová, Rosolová)43
6. fotbalisté ČR34
7. štafeta orientačních běžců (Dlabaja, Šedivý, Procházka)11
8. volejbalistky ČR 9

Reklama