Hlavní obsah

ČSTV se možná do roka přejmenuje, třeba na Unii českého sportu

Nymburk

Český svaz tělesné výchovy (ČSTV) by se mohl do roka přejmenovat. Na sobotní valné hromadě ČSTV vyzval její předseda Miroslav Jansta k diskusi o změně názvu a k návrhům na nové jméno. Současné vedení navrhlo tři názvy, z kterých preferuje Unii českého sportu (UČS).

Článek

"Do dvou měsíců nám dejte návrhy na změnu názvu organizace a řekněte, jestli vůbec chcete název měnit," řekl Jansta delegátům valné hromady ČSTV v Nymburku.

Současný výkonný výbor ČSTV představil tři návrhy. ČSTV by se tak mohl změnit na Unii českého sportu, Českou sportovní unii nebo Českou unii sportu. "Preferujeme ten první, ale je to na vás, zda a jak ČSTV přejmenujeme," řekl Jansta s tím, že nový název by se mohl schvalovat za rok i s plánovanou změnou stanov.

"Po změně stanov by si to změnu názvu v rámci nového budování struktury sportovního prostředí zasloužilo," řekl Jansta. "To by bylo uzavření transformačního procesu, který začal kosmeticky minulý rok a měl by doběhnout příští rok v dubnu změnou stanov olympijského výboru a ČSTV, aby byly provázány a nedocházelo k dublování funkcí, ale aby to efektivně fungovalo," řekl Jansta.

Přejmenovat ČSTV už se snažilo bývalé vedení největší sportovní organizace v čele s předsedou Pavlem Kořanem. Loni dvakrát neprošlo, aby se z ČSTV stala Asociace sportu ČR. "Název nemůže za to, co udělal bývalý výkonný výbor. Název budeme řešit, až budeme vědět, kam ČSTV směřovat," řekl tehdy Jansta.

Bývalé vedení ČSTV umožnilo pád loterijní společnosti Sazka a.s., protože podporovalo Aleše Hušáka, který Sazku vedl. Společnost se v souvislosti s financováním víceúčelové haly v Praze-Libni dostala do konkurzu a její nástupkyní je nyní Sazka sázková kancelář, kterou vlastní skupiny PPF a KKCG.

Loni změnil název své organizace fotbal. Místo Českomoravského fotbalového svazu (ČMFS) ho nyní řídí Fotbalová asociace České republiky (FAČR).

Reklama