Hlavní obsah

Zanardi má před sebou další výzvu: Ironmana na Havaji

Řím

Bývalý pilot formule 1 a později úspěšný paralympijský sportovec Alessandro Zanardi má před sebou další velkou výzvu, v říjnu na Havaji chce absolvovat Ironmana. Ačkoli nemá s triatlonem žádnou zkušenost, je odhodlaný postavit se na start s dalšími vozíčkáři a de facto celých 226 kilometrů absolvovat jen silou svých paží.

Foto: Profimedia.cz

Sedmačtyřicetiletý někdejší pilot F1 Alessandro Zanardi má před sebou další výzvu - zkusit si Ironmana na Havaji.

Článek

"Vždycky mě přitahovaly velké výzvy a Ironman bude pravděpodobně nejtěžší z nich. Ale miluju dobrodružství, jsem vizionář," prohlásil sedmačtyřicetiletý Ital, který přišel o obě nohy po nehodě v září 2001 při automobilovém závodu CART na německém Lausitzringu.

Účastník 41 Velkých cen F1 pak zůstal dlouho motoristickému sportu věrný, ale od roku 2009 se začal věnovat naplno závodům na handbiku a na paralympiádě v Londýně získal dvě zlaté a jednu stříbrnou medaili. Ve své kategorii vyhrál například i maratón v New Yorku. Letos se vrátil na okruhy ve speciálně upraveném voze BMW jako člen továrního týmu do seriálu GT Series.

Legendární závod v dlouhém triatlonu se uskuteční 11. října. "Zvládnu to i bez nohou," věří Zanardi. Při plavání dlouhém 3,8 km mu bude pomáhat udržet správnou polohu speciální vesta, 180 km absolvuje na handbiku a závěrečný maratónský běh na tradičním vozíčku - tříkolce.

"Je těžké dopředu říct, co bude nejtěžší. Nemám s tím žádné zkušenosti. Ale plavecká část bude určitě nejsnazší, protože je první a budu ještě čerstvý. Pak už bude důležité zvolit vhodné tempo," přemítal v tiskové zprávě BMW, jejímž ambasadorem na Havaji bude. Hlavním cílem je pro Zanardiho zažít něco nového, co se mu vryje do paměti, a pořídit si v cíli fotografii na památku.

Reklama