Hlavní obsah

Bravo! Sáblíková po skvělém finiši vybojovala titul mistryně světa na trati 3000 metrů

Heerenveen
Aktualizováno

Parádní výkon! Česká rychlobruslařka Martina Sáblíková po famózním finiši na trati 3000 metrů vybojovala zlatou medaili na mistrovství světa v Heerenveenu, když v poslední jízdě porazila v přímém souboji největší soupeřku a domácí hvězdu Ireen Wüstovou. Z tříkilometrové trati vybojovala už třetí světový titul. Nizozemská favoritka brala stříbro, bronz pak její krajanka Marije Jolingová.

Foto: Peter Dejong, ČTK/AP

Česká rychlobruslařka Martina Sáblíková se raduje z triumfu na MS na trati 3000 metrů poté, co v poslední jízdě v přímém souboji porazila Ireen Wüstovou (vpravo).

Článek
Fotogalerie

Sáblíková, kterou před čtrnácti dny v Hamaru skolily viróza a zánět průdušek, měla oproti slavné Nizozemce tradičně pomalejší rozjezd. Její ztráta už narostla na jednu sekundu a ještě dvě kola před cílem se zdálo, že na zlato nejspíš nedosáhne.

Jenže svěřenkyně trenéra Petra Nováka nasadila k fantastickému finiši a Wüstovou nakonec porazila o 1,29 sekundy.

Domácí hvězda přitom na této distanci triumfovala na posledním světovém šampionátu i na olympiádě v Soči. Proti Sáblíkové se jí však v poslední době nedaří, prohrála s ní už čtvrtý vzájemný souboj za sebou.

Česká reprezentantka tak v Nizozemsku dokázala napodobit své triumfy na tříkilometrové trati z let 2007 a 2012. Celkově už trojnásobná olympijská vítězka vybojovala jedenáctou zlatou medaili na světových šampionátech.

Svoji sbírku titulů bude moct rozšířit už v pátek, kdy nastoupí do své parádní disciplíny v závodě na 5000 metrů.

Mistrovství světa v rychlobruslení na jednotlivých tratích v Heerenveenu (Nizozemsko):
Ženy - 3000 m:
1. Sáblíková (ČR) 4:02,17
2. Wüstová 4:03,46
3. Jolingová (obě Niz.) 4:05,51
Muži - 10 000 m:
1. Bergsma 12:54,82
2. Kooiman (oba Niz.) 13:02,57
3. Beckert (Něm.) 13:10,95

Reklama

Související témata: