Hlavní obsah

Dukla vládne Primátorkám, její osma vyhrála už pošestatřicáté za sebou

Praha
Aktualizováno

Od roku 1980 nemají veslařské Primátorky jiného vítěze než loď pražské Dukly a tradice byla dodržena i při letošním 102. ročníku závodu osmiveslic na Vltavě. Dukla si pro 36. triumf v řadě dojela celkem s přehledem.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Osmiveslice pražské Dukly oslavuje vítězství na tradičních Primátorkách, kde si 7. června dojela pro 36. vítězství za sebou.

Článek

Loď vedl znovu kormidelník Oldřich Hejdušek, který absolvoval svoje už 39. Primátorky. „Potřeboval jsem shodit tak tři kila dolů, ale jinak nebyl důvod klukům nepomoci," usmál se nestor českého veslování. „Trochu nás zlobil vítr a vyšehradskou zatáčku jsme točili na tři tempa, ale pak jsme měli už dobrou dráhovou rychlost," vykládal kormidelník, jenž patřil do vítězné posádky už po čtyřiadvacáté.

„Cítili jsme, že na to fyzicky máme, a pod skálou to rozhodli," těšilo stroka vítězné osmy Matyáše Klanga. Dukle sice letos přibyla konkurence z ciziny v podobě posádky ze Stuttgartu, nakonec ji ale víc prohnaly domácí loďě. „Němců jsem se nebál. Jsou to výborní veslaři, nikoho nepodceňuju, ale přece jen jsou to spíš specialisté na sprint a myslím, že naši kluci ukázali, že jsou lepší," tvrdil trenér vítězné lodi Petr Blecha.

Jirka zaskakoval za nováčka Helešice

Už osmé prvenství si na Primátorkách připsal David Jirka, který přitom až na poslední chvíli zaskočil za nemocného nováčka Lukáše Helešice. V sestavě vítězů tak nebyl žádný debutant, který by v duchu tradice musel okusit koupel ve Vltavě. „Když kluci potřebovali, abych zaskočil, byl jsem nachystán a bavilo mě to," říkal Jirka. Víckrát než on uspěli na Vltavě v osmě jen Blecha (12x), Doleček a Businský (oba 9x)

Ženský závod ovládla už popáté během posledních sedmi let čistá osma pražská Slavia, která měla v posádce i čerstvou evropskou šampiónku na skifu Mirku Knapkovou. „Moc mě to bavilo, užila jsem si to. Trochu byly protivítr, takže se jelo silově, ale rozjely jsme skvěle hned první pětistovku a já už si hlídala jen pokyny kormidelnice a děkuju holkám, že mě parádně svezly," usmívala se Knapková a prvenství věnovala oslavám 130 let existence veslařské Slavie. Ta naposledy v roce 2002 neměla při Primátorkách vůbec zastoupení ve vítězné lodi.

Triumfovali Plocek a Fleissnerová

Při absenci nejlepší české ženy v její parádní disciplíně se z prvenství mezi skifařkami radovala Kristýna Fleissnerová. „Po ulitém startu jsem trochu znervózněla, ale pak už se mi jelo hodně dobře," vyprávěla vítězka, která triumfovala s obřím náskokem 26 sekund. „Po vyšehradské zatáčce jsme i s ohledem na soupeřky trochu zvolnila, navíc na konci už byly dost vlny, což se podepsalo i na mojí technice veslování," dodala 22letá závodnice pražských Bohemians, která před třemi roky seděla na háčku vítězné osmy při Primátorkách.

Na mužském skifu obhájil loňské vítězství Michal Plocek. „Každý počítal s tím, že vyhraju. Jelo se mi od začátku hodně dobře, ale ke konci mně to přišlo nějaké delší než před rokem," líčil teprve 21letý Plocek, který letos jezdí v reprezentačním dvojskifu. Druhého Maříka nechal na Vltavě za sebou o více než 16 sekund.

Domácí suverén Ondřej Synek start na letošních Primátorkách obětoval tvrdému tréninku, aby si za dva týdny při SP v italském Varese spravil dojem jen ze stříbrné medaile na ME. „Chci se vrátit tam, kde bych měl být," řekl Synek.

102. Primátorky ve veslování
Osmiveslice mužů
1. Dukla (Klang, Altman, Jirka, Podrazil, Andrle, Paroulek, O. Vetešník, J. Vetešník - korm. Hejdušek) 6:08,44
2. ČVK Brno/Boletice/Dukla 6:12,80
3. Dukla/Beroun 6:19,78
Rámcové závody
osma žen:
1. Slavia (Kopecká, Stillerová, L. Antošová, Knapková, Žabová, Schejbalová, Kocianová, Pazderková - korm. Víchová) 6:58,37
skif mužů:
1. Plocek (Dukla) 7:52,39
skif žen:
1. Fleissnerová (Bohemians) 8:41,63

Reklama