Hlavní obsah

Nejlepší z nejlepších? Mayweather k nim patří. Čeští boxerští experti ale volí Aliho a Tysona

Praha

Prohlašovat o sobě, že jsem král světa, je hezké, jde však o to, zda se to alespoň zlehka blíží skutečnosti. Osobnosti českého boxu se ale shodují, že Floyd Mayweather, který o víkendu ukončil kariéru s bilancí 49-0, má na svou pýchu nárok. Mezi nejlepší bijce všech dob podle nich opravdu patří. Přednost ale přece jen dávají jiným.

Foto: John Locher, ČTK/AP

Floyd Mayweather Jr. odchází do boxerského důchodu jako neporažený.

Článek

„Můj idol byl Muhammad Ali, boxersky skvělý, ale i lidsky zajímavý. Tanečník v těžké váze, kde tehdy byla samá hvězda. V tom on se pohyboval a vyhrával. Mayweathera převyšuje milionkrát, ale musím uznat, že Američan je v ringu taky vynikající," přikyvuje bývalý boxer, nyní kouč a malíř Rostislav Osička, který se v současnosti pilně připravuje na televizní soutěž v tanci. „Pokud by se konal StarDance v Aliho dobách, tak určitě vyhraje, jeho pohyb na nohách byl vynikající," dodává.

Osička vyrůstal právě na velkých jménech těžké váhy, k nimž patřili i George Foreman nebo Joe Frazier. „Dnes kraluje Kličko, ale konkurenci má chabou. V těch lehčích vahách, kde boxuje Mayweather, je to opravdu zajímavější."

Mladší ročníky už měly jiné idoly, než byl Ali. „Když půjdu po ulici a budu se ptát lidí, jaké znají boxery, tak Aliho zmíní jen pár, ale většina vám řekne Mike Tyson," soudí Ondřej Pála, který se z těžké váhy přeškolil na televizního moderátora politických debat.

Na Železného Mikea ovšem nedá dopustit ani poslední český boxerský medailista z olympiády Rudolf Kraj. „Tyson, to je ten největší bombarďák. Druhý takový, co by měl stejnou výbušnost a sílu, ještě nevyrostl," tvrdí stříbrný ze Sydney 2000. „Mayweather je určitě nejlepší byznysmen. Když je ale někdo tak bohatý díky boxu, tak nemůže být nýmand," říká Kraj.

Okázalé předvádění a chlubení se milióny dolarů však není něco, čím by si Mayweather získával u lidí kladné body. „Není mi to moc sympatické, sám bych to nikdy nedělal, ale asi na to má právo. Když něco podobného vykládá pitomeček, co ničeho nedosáhl, tak je to blbý, ale já věřím, že to dělá trochu s nadhledem," myslí si nejlepší český profiboxer posledních let Lukáš Konečný. „Nadřel se, takže troška té pýchy k tomu prostě patří," usuzuje i Kraj.

Mayweather patří k nejlepším

Aliho se ale až do dnešních dnů drží aura z legendárních zápasů ze sedmdesátých let s Foremanem (Rachot v džungli) a Frazierem (Thriller v Manile). „Technicky a takticky byl totiž na výši, dával tomu i trošku té komedie, která je v boxu vždycky dobrá. Byl to ale inteligentní boj, který se mi moc líbil," míní šéf českého amatérského boxu Svatopluk Žáček.

Pod mikroskopem bývá zpravidla nejvíce pitvána supertěžká váha, ale v nižších kategoriích se najdou opravdoví pěstní mistři pro fajnšmekry. „Proto taky nevyberu jedno jméno. Musím ale říct, že Mayweather k těm nejlepším opravdu patří. Nikdy neprohrál, výhry sbíral zaslouženě a účel svědčí prostředky. Jeho styl se někomu nemusel líbit, ale byl úspěšný," připomíná Konečný.

Nejoriginálnější byl nakonec ve svých tipech Marek Šimák, jenž si zaboxoval i na MS v roce 1993 ve Finsku. Jako televizní komentátor profesionálních duelů dnes studuje záznamy mnoha zápasů a výsledek je u něj jednoznačný.

„Nejlepším boxerem všech dob je Rocky Marciano! Kromě asi tří jsem viděl všechna jeho utkání a to byl borec, který měl neskutečnou výdrž, s ničím se moc nepáral. Obecně v těch nižších vahách najdete mnohem víc zajímavějších boxerů: Sugar Ray Robinson byl taky dokonalý. Box není jen těžká váha," tvrdí Šimák. Čas od času je dobré si tuto větu připomenout.

Pro koho hlasují Češi:
Zdeněk Chládek, účastník OH 2012, 3. na MSJ 2008
Mike Tyson a Muhammad Ali
Rudolf Kraj, stříbrný medailista z OH v Sydney
Mike Tyson
Rostislav Osička, kouč, bronz z ME 1979
Muhammad Ali
Ondřej Pála, bývalá supertěžká váha, v profiringu 33 výher, 5 porážek
Mike Tyson
Marek Šimák, předseda trenérské rady České boxerské asociace, televizní komentátor
Rocky Marciano
Svatopluk Žáček, šéf České boxerské asociace, 3. na ME 1971
Muhammad Ali

Reklama

Související témata: