Hlavní obsah

Český tým uspěl i ve finále ME basketbalistů na vozíku

BRNO

Po nervy drásající koncovce porazili v pátek čeští basketbalisté na vozíku ve finále ME divize B Turecko 71:67 a získali tak v brněnské hale Vodova zlaté medaile. Finále však již nic nezměnilo na tom, že Češi a Turci postupují na ME elitní skupiny A, které se bude hrát příští rok v Německu.

Foto: Jiří Kopáč

Oslavy českých basketbalisté na vozíku po vítězství na ME sk. B.

Článek

I když chtěl trenér Martin Kučera vyzkoušet všechny možné sestavy českého týmu a nechat zahrát i lavičku, příznivý průběh utkání změnil jeho plány. "Původně jsem předpokládal, že nám Turci odběhnou o hodně bodů a v tom případě bych dal příležitost i náhradníkům," vysvětloval Kučera.

Turci totiž v turnaji přehrávali své soupeře o dvacet i více bodů a všichni předpokládali, že lehce přejedou i český tým. K velkému překvapení však byla první půle více než vyrovnaná a rozdíl ve skóre nenarůstal do vysokých čísel. Vzhledem k vývoji utkání tak český trenér změnil plány a nechal hrát sestavu, která vybojovala postup.

Češi v závěru třetí čtvrtiny vedli už o patnáct bodů, ale Turci začali velmi dobře bránit a několikrát se českým hráčům nepodařilo přejít do útočné poloviny hřiště a ztráceli míče. Ještě šest minut před koncem 4.čtvrtiny vedli Češi o 6 bodů, ale v nervózním závěru Turci dokázali zápas otočit.

Zjistili, že mají i na vyspělé týmy

Kučera reagoval time-outem a naordinoval českému týmu taktiku, která slavila úspěch. Tuček s Pohlmannem projevili svou sehranost a vstřelili dva důležité koše. Turci se ještě snažili sérií taktických faulů zastavit český tým, ale Tuček proměnil následné trestné hody, kterými zajistil vítězství. Definitivní tečku napsal také z čáry trestných hodů kapitán českého týmu Rostislav Pohlmann necelou vteřinu před koncem zápasu.

Trenér Martin Kučera byl spokojený, ale připomněl, že tým čeká ještě hodně práce. "Byl to krásný zápas a dokázali jsme si, že můžeme porazit i takový tým, jako jsou Turci, kteří hrají rychle a tvrdě. Dnes budeme pořádně oslavovat, ale čeká nás hodně práce, pokud nechceme příští rok udělat na mistrovství Evropy ostudu," řekl dojatý kouč.

Reklama