Hlavní obsah

Policie zasáhla kvůli možné korupci při volbě Ria za dějiště OH

Rio de Janeiro
Aktualizováno

Brazilská policie dnes provedla razii v souvislosti s podezřením z ovlivnění volby pořadatele loňských olympijských her, které se uskutečnily v Riu de Janeiro. Terčem domovních prohlídek bylo mimo jiné sídlo organizačního výboru a také bydliště jeho šéfa a předsedy Brazilského olympijského výboru Carlose Arthura Nuzmana, který byl předvolán k výslechu.

Foto: Petr Horník, Právo

Logo olympijských her v Riu de Janeiru 2016 - ilustrační foto.

Článek

Policie si z Nuzmanova domu odnesla kufry, dokumenty a počítač. Sám Nuzman opustil bydliště v doprovodu svého advokáta. "Můj klient bude spolupracovat, ale je nevinný. Můžu potvrdit, že neprovedl nic špatného. Bohužel se z toho stalo mediální divadlo," uvedl právník Sergio Mazillo.

Na akci s názvem "Unfair Play" bylo podle zahraničních médií nasazeno 70 policistů, kteří prohledali jedenáct objektů. Podkladem pro zásah byly informace francouzských úřadů, podle nichž došlo před volbou dějiště her pro rok 2016 k nákupu hlasů delegátů.

Již dříve francouzský list Le Mond uvedl, že tehdy hlasující členové MOV - mezi nimi syn bývalého šéfa mezinárodní atletické federace Laminea Diacka či někdejší sprinter Frankie Fredericks, obdrželi úplatky v šesti a sedmimístné výši od vlivného podnikatele Arthura Soarese. Na něj a jeho bývalou obchodní společnici Elaine Calvacanteovou byl nyní vydán zatykač. Nuzman je podezřelý z toho, že mezi Soaresem a účastníky volebního kongresu zprostředkoval kontakt.

Riu de Janeiro byly olympijské hry přiděleny 2. října 2009. Brazilské město dostalo přednost před Chicagem, Tokiem a Madridem. V prvním kole tehdy překvapivě vypadlo favorizované Chicago a Rio bylo až druhé za Madridem, v dalších dvou kolech už měla brazilská kandidatura navrch.

Reklama

Související témata: