Hlavní obsah

Stíhačky v Pchjongčchangu nikdo neřeší, ujišťuje šéf české mise po inspekci v dějišti her

Praha

Sto sedm dnů zbývá do startu zimních olympijských her v Pchjongčchangu 2018. Ve srovnání s předešlými dvěma největšími sportovními svátky planety, v Soči 2014 a Riu 2016, jedou organizátoři v Koreji s přípravami přesně podle harmonogramu. Větším tématem je proto bezpečnost kvůli blízkosti Severní Koreje.

Zpřísňuje Jižní Korea před olympiádou bezpečnostní opatření kvůli KLDR? Video: Sport.cz

 
Článek

Českým sportovcům mají na ZOH pomoct v aklimatizace speciální brýle. Už je vyzkoušel Martin Doktor

Budou na ZOH záchody přímo v hokejové kabině?

„Informace z Mezinárodního olympijského výboru jsou pozitivní. Upřímně říkám, že po návštěvě v dějišti her budu mít víc obav o bezpečnost doma než v Koreji," uvedl šéf české olympijské mise Martin Doktor, který v minulém týdnu společně s kolegy z Českého olympijského výboru absolvoval v dějišti her sedmidenní inspekční cestu.

„Chápu, že hrozby vypadají ve světle posledních událostí velké, ale přímo v místě nikdo nic neřeší. Jsou prostě na tuhle situaci zvyklí už dost dlouho na to, aby je rozptylovala," vyprávěl Doktor. „Párkrát nám během našeho pobytu přeletěly nad hlavou stíhačky, ale v režimu běžného chodu. A těmi se nikdo nestresuje. Rozhodně jsem neměl pocit, že by atmosféra nějak eskalovala," přitakal generální sekretář ČOV Petr Graclík.

Jako na Jizerské padesátce

Během cesty po sportovištích či ubytovacích kapacitách slyšeli čeští zástupci při opakovaných dotazech na otázku bezpečnostních rizik jen samá konejšivá slova. „Místní lidé nás uklidňovali, že Severní Korea prostě pokračuje v programu, který nastínila před několika lety, a není důvod se znepokojovat. Tudíž nezbývá než doufat, že nedojde k výraznější provokaci," krčil rameny Graclík.

Ve srovnání s posledními inspekčními cestami do Soči či Ria zaznamenali čeští zástupci mnohem volnější režim. „Nikde jsme při prohlídkách hal nemuseli procházet bezpečnostními kontrolami, což pro předchozí dvoje hry bylo striktně dané už ve velkém předstihu," přiznal Graclík.

„Bezpečnostní rám jsme vlastně v dějišti her nezaznamenali," potvrdil Doktor. „Jedna paralela se našla při vzpomínce na Soči, ale jen v podobě politické demonstrace v Soulu. Ale i tahle akce byla pod absolutní kontrolou policie, která dirigovala průvod i dopravu a všechno probíhalo zcela řízeně jako na startu Jizerské padesátky," smál se Graclík.

„Podle zpráv, které máme, se všechny národní olympijské výbory chystají ve standardním režimu a nikdo neřeší dění spojené se Severní Koreou. Dokonce ani Japonsko a Spojené státy, k nimž jsou vedle pořadatelské země směřovány všechny hrozby, nepřijaly žádná opatření nebo speciální stanoviska," říkal Doktor.

Zatím není příliš jasné, zda se v bitvách pod pěti kruhy představí i sportovci ze Severní Koreje. „Informace jsou zatím hodně protichůdné. Osobně si myslím, že pro dobro věci by bylo fajn, kdyby startovali," prohlásil Doktor.

Možná bezpečnostní rizika zatím nechávají podle šéfa mise úplně v klidu i všechny české sportovce. „Zatím jsme registrovali jediný dotaz. Myslím, že při každých olympijských hrách existuje nějaká hrozba," řekl Doktor a s nadsázkou připomínal, že proti vojenským hrozbám ze strany Severní Koreje národní olympijské výbory stejně nic nesvedou. „Do Brazílie jsme kvůli viru zika nakoupili sportovcům repelenty. Ale tady je to trošku složitější," dodal.

Reklama

Související témata: