Hlavní obsah

Sáblíková pojede, i když není fit. Rizika omezujeme, ale jde o olympiádu, zdůraznil kouč Novák

Praha

Královnu dlouhých rychlobruslařských tratí Martinu Sáblíkovou na konci minulého týdne zbrzdily v úvodním podniku Světového poháru v Heerenveenu zdravotní problémy. Trenér Petr Novák dokonce zvažoval návrat domů a lékařskou kontrolu. Zdravotní stav trojnásobné olympijské vítězky se však zlepšil, takže se rovnou přesunula do norského Stavangeru, kde se od pátku do neděle jede druhý závod SP a Sáblíkovou v neděli čeká závod na pět kilometrů.

Foto: Peter Dejong, ČTK/AP

Martina Sáblíková při Světovém poháru v Heerenveenu.

Článek

„Stav Martiny je lepší než před týdnem. V Norsku absolvovala odběry krve, jejichž výsledky jsme poslali našemu lékaři, primáři ortopedie nemocnice v Novém Městě na Moravě MUDr. Jaroslavu Pilnému. Měl jsem velkou obavu z mononukleózy, kterou loni prodělala Nikola Zdráhalová, letos kvůli ní vypadl na dva a půl měsíce Jakub Kopřiva, a momentálně ji má Tereza Nosková. Rozbor krve ukázal, že je Martina v tomto ohledu v pořádku. V těle má ale nějaký virus, který způsobil její ochablost těla, na kterou si stěžovala. Lékařka týmu Spojených států nám pak pomáhá s odstraněním bolestí zad, které Martinu také limitovaly. V sobotu za námi přiletí lékař z Česka," řekl v rozhovoru pro Sport.cz Petr Novák.

Vynechat závody nechtějí

Sáblíková tak absolvuje o víkendu minimálně závod na pět kilometrů. „Udělali jsme maximum, abychom zjistili příčiny problémů a léčili je. Martina se cítí mnohem lépe, o čemž svědčí i dosažené časy v tréninku. Nebudu ale zastírat, že úplně v pořádku není. Dokáže však překonávat bolest, což není v její kariéře poprvé," konstatoval Novák.

Přiznal, že v neolympijské sezóně by s největší pravděpodobností jeden nebo dva víkendy Světového poháru Sáblíková vynechala.

„Ze Stavangeru letíme do Ameriky, kde Světový pohár pokračuje začátkem prosince v Calgary a Salt Lake City. Tam bychom nejspíš neletěli. Jenže letos je Světový pohár zároveň kvalifikací na olympiádu v Pchjongčangu, takže si nemůžeme dovolit nějaké závody vynechat. Martina je bojovnice, něco takového odmítá. Děláme proto maximum, abychom omezili či vyloučili zdravotní rizika. Věříme oba, že Heerenveen byl jen epizodou. Martina se sice celkově ještě cítí trochu slabá, ale na ledě už je to úplně jiná závodnice než před týdnem," dodal optimisticky Novák.

Problémy zad jsou chronické

Risk se zdravím sportovců vyvolává někdy spory mezi trenéry a lékaři. V tomto případě ale ani podle lékaře nejde o hazard se zdravím nejlepší rychlobruslařky posledního desetiletí.

„Rozbory krve jsem důkladně prostudoval. Při cestování na závody Martina patrně někde chytila nějakou virózu nebo i chřipku. Příznaky tomu odpovídají. Pocit slabosti i bez teplot, na to ukazuje. Od toho se mohou odvíjet i stávající větší problémy se zády. Všichni asi známe, když proděláváme nějakou virózu či chřipku, že nás bolí všechny klouby a celé tělo, cítíme se malátní. Nejde tedy o nějaký velký problém, který by jí znemožňoval trénovat a závodit," řekl primář Jaroslav Pilný.

S trenérem konzultují několikrát denně aktuální zdravotní stav Sáblíkové a její pocity. „I když výsledky nenaznačují žádné komplikace, ty samozřejmě nikdy úplně vyloučit nelze. Sama Martina se cítí mnohem lépe než minulý týden. To je pozitivní. Věříme, že je z nejhoršího venku. Oba s trenérem přistupují k situaci velmi citlivě. Jde jim o kvalifikaci na olympiádu. Až tam by měly přijít ty nejlepší výsledky sezóny," uvedl Pilný.

K bolavým zádům závodnice dodal: „Je tam blok jednoho kloubu vpravo, což je Martiny chronický problém, zaviněný především jednostrannou zátěží. Rychlobruslaři jezdí stále vlevo. Léčíme to průběžně kompenzačními cviky, zatím jsme se domluvili, že k obstřikům nepřistoupíme. Snažíme se, aby do těla nedostávala zbytečně kortikoidy, i když nejde o doping. Do Stavangeru poletí zkušený lékař doktor Staša z Prahy, který přesně ví, o co jde, já bohužel nemohu."

Reklama

Související témata: