Hlavní obsah

Tomáš Kvasnička: následník slavného cyklistického jména

PEKING

Miloslava Kvasničku zná každý fanoušek cyklistiky. Bývalý reprezentant v cyklokrosu třikrát vybojoval titul vicemistra světa. Teď má obchod s koly a cyklistickými doplňky, navíc trénuje svého osmnáctiletého syna, který jezdí silniční a dráhové disciplíny. Kvůli vrozenému handicapu mezi cyklisty s centrální poruchou hybnosti, zato stejně dobře jako jeho otec.

Foto: Daniel Pavlis

Český cyklista Tomáš Kvasnička pózuje s bronzovou medailí z paralympiády v Pekingu.

Článek

Při svém prvním startu na velké mezinárodní soutěži bral bronz v týmovém sprintu na loňském mistrovství světa ve francouzském Bordeaux a svým výkonem výrazně pomohl českému týmu k zisku historicky první medaile v této disciplíně. Po úterním závodě na jeden kilometr s pevným startem slaví obrovský úspěch na paralympijských hrách.

Bronzovou medaili na velodromu Lao-šan bral Tomáš Kvasnička především díky povedenému startu, kterého by se měli začít soupeři obávat. Teprve osmnáctiletý český reprezentant zatím vzhledem ke svému věku nemá potřebnou výdrž, na kilometru ale díky své výbušnosti stačí i těm nejrychlejším. „Já jsem s tím dnešním závodem hodně spokojený, pocity jsou skvělé. Byl jsem rád i za ten čas, protože mi dobře vyšel start,“ reagoval Tomáš na svou velkou přednost.

Kvasnička porazil i Ochou

Navíc mohl být dvojnásob spokojený s faktem, že dokázal porazit vítěze královské etapy na slavné Tour de France z roku 2000, Španěla Javiera Ochou, který po střetu s autem závodí mezi handicapovanými. „Já jsem věřil, že mě Ochoa nepředjede, ale pořád jsem si říkal, že to nemusí vyjít. Nakonec to ale vyšlo, tak jsem z toho měl obrovskou radost. Já jsem si říkal, že ho musím taky jednou porazit, když pořád porážel jen on mě. Dneska to vyšlo a je z toho bronz.“

Tomáš Kvasnička nestačil jen na dva britské favority, kteří startovali stejně jako Ochoa až po něm. „Čekal jsem, že budou lepší než já, protože všude kde startují, dosahují stále lepších osobních výsledků a jezdí nové světové rekordy,“ konstatoval český medailista. Světové maximum nakonec překonalo britské duo i na čínském velodromu. Nejdřív Richard Waddon a po něm ještě vylepšil čerstvý rekord Darren Kenny, vítěz stíhacího závodu z úvodního dne. „Oba jsou o hodně lepší než já. Jsem šťastný, že jsem skončil za nimi na třetím místě,“ uznal Tomáš kvality svých soupeřů.

Za úspěchom stojí velká dřina

Za bronzovým úspěchem Tomáše Kvasničky stojí dřina, která k cyklistice neoddělitelně patří. Student obchodní akademie ale má kde brát, vždyť jeho trenérskou sestavu tvoří vedle reprezentačního kouče Viktora Zapletala dva cyklističtí profesionálové: čtyřnásobný paralympijský vítěz Jiří Ježek a trojnásobný vicemistr světa v cyklokrosu, otec Miloslav Kvasnička.

„Táta mi hodně radí. Jeho úspěchy mě motivují, hodně se hecujeme. Jezdíme spolu trénovat, většinou kolem 50, 60 kilometrů na silnici. Když jedeme rychle, vede to táta, ale většinou si určuju tempo sám,“ přiblížil průběh přípravy Kvasnička junior. „Hodně mi ale pomáhá i Viktor Zapletal s Jirkou Ježkem, se kterými trénuji a sbírám zkušenosti. Třeba za Jirkou jsem jezdil kilometr na dráze celý rok v závěsu,“ upřesňuje.

I když má už v osmnácti letech dvě bronzové medaile z vrcholných mezinárodních soutěží, k úspěchům svého otce má respekt: „Dohnat se ho ještě nesnažím, vždyť mám zatím jenom bronzy!“ Fanoušci cyklistiky se přesto budou muset naučit k příjmení Kvasnička přidávat další křestní jméno: Tomáš.

Reklama