Hlavní obsah

Atleti předposlední den vybojovali dvě bronzové medaile

PEKING

Atleti Martin Němec v hodu koulí a Jan Vaněk v hodu kuželkou získali bronzové medaile. Za Vaňkem navíc skončili další dva čeští reprezentanti, čtvrtý byl Radim Běleš a pátý Martin Zvolánek.

Foto: Jan Kalenský

Český koulař Martin Němec

Článek

Koulař Martin Němec byl celý závod čtvrtý. Na medailovou příčku se dostal až posledním hodem, kterým rovněž překonal paralympijský rekord. „Jsem zvyklý se zlepšovat pokus od pokusu. Postupně jsem pořád přidával. Je to můj nejlepší letošní výkon. Umím hodit i víc, ale jsem spokojený,“ řekl po závodě.

Česká výprava spolu s polskou ještě podaly protest na prvního Olokhana Musajeva. Ten však poněkud nepochopitelně nebyl uznán. „Ázerbájdžánec podle nás závodil proti pravidlům. Závodník by měl při vrzích sedět, ale on klečel na nohou. A navíc zvedal zadek, což je povoleno, ale noha musí být v kontaktu se zemí. Vzhledem k tomu, že si na nohou klečel, nemohl tuhle podmínku splnit,“ komentoval Němec.

V hodu kuželkou byl Jan Vaněk dlouho na druhém místě. Až posledním hodem ho na třetí příčku odsunul Brit Stephen Miller. „Byl jsem dost naštvaný. Umím totiž hodit víc. Potom jsem se úplně bál, strachoval a třásl o třetí místo,“ popisoval svoje pocity Vaněk.

Pro 29letého sportovce to byl první velký závod v kariéře. „Dojde mi to až zítra. Je to můj největší úspěch,“ dodal Vaněk.

Velké naděje si do hodu kuželkou vkládal Radim Běleš. „Mrzí mě, že jsem čtvrtý. Ale je to sport,“ snažil se brát výsledek s nadhledem. S Vaňkem se o třetí místo přetahoval. Jeho hod dlouhý 25,21 metru překonal o 22 centimetrů, jenže Vaněk vzápětí odpověděl zlepšením na 25,59 metru. „Jsme kamarádi. Rivalita může být při závodech, jinak je ale všechno v pohodě. Honzovi to přeju. Měl jsem hodit víc,“ uznal sportovně Běleš.

Pátý Martin Zvolánek si v kuželce medailové ambice nedělal. „Jsem maximálně spokojený. Ani jsem nečekal, že to hodím tak daleko. Kdybychom závodili jen skupina F51, tak jsme tři Češi na bedně,“ přidal zajímavý postřeh. První dvě místa totiž patřila závodníkům ze skupiny F32.

Paralympijské hry - Peking:
Vrh koulí muži F55/56:
1. Olokhan Musajev (Ázer.) 13,49 m = 1162 b., 2. Krzysztof Smorszczewski (Pol.) 11,95 m = 1030 b., 3. Martin Němec (ČR) 11,55 m = 1020 b.
Hod kuželkou muži F32/51:
1. Mourad Idoudi (Tun.) 35,77 m = 1125 b. (Světový rekord), 2. Stephen Miller (VB) 34,37 m = 1081 b., 3. Jan Vaněk (ČR) 25,59 m = 1063 b., 4. Radim Běleš (ČR) 25,43 m = 1056 b., 5. Martin Zvolánek (ČR) 25,07 m = 1041 b.

Reklama