Hlavní obsah

Nejzářivější pokerové hvězdy současnosti

Stejně jako hudební, filmový nebo sportovní svět, ten i pokerový má své hvězdy - tváře, které fanoušky přitáhnou k obrazovkám a jež plní stránky médií. My si dnes krátce představíme pět největších osobností, bez kterých bychom si tuto hru snad ani neuměli představit.

Ilustrační obrázek

Článek

Phil Ivey

Čtyřiatřicetiletý Američan tmavé pleti Phil Ivey je v současné době právem považován ze nejlepšího a nejuniverzálnějšího pokerového hráče na světě. "Tiger Woods pokeru" na sebe strhává pozornost všude, kde se objeví a do puntíku splňuje definici známé a oblíbené osobnosti. Objevuje se v časopisech, reklamních spotech i televizních show. Na takzvané pokerové celebrity (velice známé hráče živých turnajů) se často snáší sprcha kritiky, která se týká jejich hry. Mnozí experti tvrdí, že jejich schopnosti za pokerovými stoly někdy, například ve srovnání s těmi nejlepšími internetovými hráči, značně pokulhávají.

Phil Ivey ale tímto případem rozhodně není. Hru ovládá skutečně mistrovsky a v průběhu své úspěšné kariéry si vydobyl respekt a uznání drtivé většiny svých soupeřů. Hrou doslova žije - dokonale zvládá všechny pokerové varianty, živou i online hru, umí ovládat své emoce a u stolu se chová jako pravý profesionál.

Phil Ivey si za svoji turnajovou kariéru přišel na jen těžko uvěřitelných $12.813.989 (v přepočtu 243 milionů korun) a zaslouženě mu patří první příčka nejvíce vydělávajících turnajových hráčů všech dob. Je držitelem 7 náramků, které se udělují za vítězství turnajů nejslavnější turnajové série World Series of Poker a jsou tím nejcennějším, co můžete ve světě pokeru získat. Samotný náramek nemá velkou peněžní hodnotu, ale samotný titul šampiona některého z WSOP eventů (turnajů) je úspěch, na který i ti nejlepší hráči často čekají velice dlouhou dobu.

Neuvěřitelná věc se Iveymu povedla v létě loňského roku. Probojoval se totiž až na finálový stůl hlavního turnaje (Main Eventu) právě výše zmíněné World Series of Poker. Iveyho účast ve finále tohoto eventu způsobila v Americe téměř šílenství a stala se největším příběhem celého ročníku WSOP. Charismatický hráč sice poměrně nešťastně vypadl na sedmém místě, za které po překonání 6847 protivníků inkasoval $1.404.014, ale opět tímto demonstroval své úžasné schopnosti

Ohromné sumy získal ale i v cash games. Je pravidelným účastníkem nejvyšších online soubojů v herně Full Tilt Poker a své si odehrál i ve světoznámém lasvegaském kasínu Bellagio.

Tom "durrrr" Dwan

Tom Dwan je prototypem moderního pokerového hráče. Agresivní a velice atraktivní hrou baví diváky televizních show a je jedním z nejlepších cash games hráčů na celém světě.

Svoji kariéru načal před šesti lety padesátidolarovým vkladem, který během několika let rozmnožil hraním cash games na miliony amerických dolarů. Tom Dwan je v současné době obrovským fenoménem a na internetu o něm můžete nalézt velké množství článků, diskuzí nebo profilů.

Online hrou si vydělal pohádkové částky a jen za 3 měsíce roku 2010 si vybojoval nádherných 5 milionů dolarů. Letos je tak prozatím nejúspěšnějším high stakes cash games hráčem napříč všemi hernami. V pouhých 24 letech je živoucí online legendou.

Na turnajovém poli Dwan tak aktivní není, ale i navzdory tomu si v nich již stihl připsat $1.150.853. Je také aktérem hry, ve které vznikl největší bank v historii televizního pokeru. Stalo se to během čtvrté série pořadu Million Dollar Cash Game, kdy Dwan sestavil vyšší postupku, než jeho soupeř Phil Ivey. K Dwanovi se poté sunul pot ve výši přesahující 1,1 milionu dolarů.

Phil Hellmuth Jr.

Tento pětačtyřicetiletý Američan je bezesporu jednou z nekontroverznějších osobností celé pokerové scény. Je držitelem dokonce 11 WSOP náramků, v turnajích si vydělal $11.173.270 a před třemi lety byl jmenován členem pokerové síně slávy. Nikdo mu nemůže upřít nesporný talent, ale zároveň nelze přehlédnout jeho časté výstřelky u pokerových stolů.

Hellmuth je totiž schopen po prohrané hře počastovat své protihráče nepublikovatelnými výrazy a o jeho eskapádách se toho napsalo velmi mnoho. Jeho přezdívka "The poker brat" (pokerový spratek) hovoří za vše.

V poslední době se zdá, že se Hellmuth příliš nevěnuje studiu hry a zejména v cash games mu začíná ujíždět vlak. Dobře je to vidět v televizní show High Stakes Poker, která je i u nás velice oblíbená a kde se Hellmuth setkává s dalšími elitními hráči. Moc se mu ale nedaří s ostatními držet krok a je terčem častých posměšků. Ani před televizními kamerami si však své nevhodné chování neodpustí a režie má většinou plné ruce práce při cenzurování jeho peprného slovníku.

Kromě hry se Hellmuth věnuje psaní knih (jeho kniha „Jak hrají poker profesionálové“ byla ještě donedávna jedinou do češtiny přeloženou zahraniční knihou o této hře), přispíváním do magazínu CardPlayer nebo spolukomentování turnajových přenosů.

„Kdyby v pokeru neexistoval faktor štěstí, tak bych vyhrál každý turnaj.“ - Phil Hellmuth

Scotty Nguyen

Po životním příběhu Scottyho Nguyena by s radostí sáhl nejeden hollywoodský režisér. Scénář, který napsal sám život, obsahuje napětí, přátelství, peníze ale i alkohol nebo drogy.

Thuan „Scotty“ Nguyen se narodil v roce 1962 ve vietnamském městě Nha Trang. Již ve 14 letech se ale po strastiplné a nebezpečné cestě dostal do Ameriky, kde se brzy seznámil s pokerem. Kvůli hraní byl vyloučen ze školy a v 21 si podal přihlášku do kurzu pro dealery v kasínu Harrahs. Není tajemstvím, že Nguyen často holdoval alkoholu, marihuaně a kokainu. Podařilo se mu dokonce prohrát celý svůj bankroll a rozhodně se tehdy nejednalo o malou částku. Scotty se poté dále věnoval hraní a znovunavyšování svého konta.

Nguyenova potenciálu si naštěstí všiml Mike Matusow (další známý hráč pozn. red.) a finančně mu pomohl s registrací do Main Eventu WSOP 1998. Nguyen Main Event nakonec senzačně vyhrál a není nikdo, kdo by si nepamatoval nebo neslyšel jeho dnes již legendární hlášku "You call, it's gonna be all over baby!" - Dorovnáš a je po všem, baby.

V roce 2008 zvítězil v prestižním H.O.R.S.E. (turnaj složený z několika variant pokeru) eventu se vstupným $50.000 a odnesl si $1.989.120. O finálovém stole se mluvilo ještě dlouho po jeho skončení, protože opilý Scotty se před kamerami prezentoval velice nevhodným chováním okořeněným nadávkami a zesměšňováním protihráčů nebo personálu. Nguyen se později za své chování veřejnosti oficiálně omluvil. V roce 2009 si Scotty dokráčel pro vítězství $10,000 H.O.R.S.E World Championship na LA Poker Classic a potvrdil tak, že je skutečným odborníkem na rozličné pokerové varianty.

Scotty Nguyen je držitelem celkem pěti WSOP náramků, šampionem World Poker Tour a v turnajích si za svou kariéru přišel na více než $10.700.000.

Daniel Negreanu

Další neodmyslitelnou postavou na světovém pokerovém poli je Kanaďan s rumunskými kořeny Daniel Negreanu. Ve svých pětatřiceti letech má za sebou celou řadu skvělých výsledků a v žebříčku turnajových výher mu patří druhé místo za Philem Iveym. I on má na svém kontě náramky ze série WSOP, šampionem se stal celkem pětkrát a přidal k nim ještě 2 tituly ze série World Poker Tour. Když k tomu připočteme nespočet dalších umístění, vyjde nám číslo $12.583.677.

Negreanu ale neohromuje pouze hrou. Velkou oblibu si u fanoušků získal především díky své bezprostřednosti a příjemnému vystupování. Věčně usměvavý Kanaďan je ozdobou každé televizní show, které se zúčastní a pokaždé se postará o přátelskou atmosféru.

Také on je přispěvatelem do magazínu CardPlayer, autorem několika knih, věnuje se výuce pokeru na stránkách PokerVT.com a snaží se dostávat poker do podvědomí široké veřejnosti. V budoucnu by chtěl proniknout do filmového světa, který ho dle svých slov velice láká. Malé role už za sebou má -  mihl se ve filmech Lucky You, The Grand nebo  X-Men Origins: Wolverine nebo v jednom z klipů zpěvačky Katy Perry. Osobně doufáme, že Daniel u pokerových stolů ještě nějakou dobu vydrží.

V příštím díle si představíme některé evropské superhvězdy...

Reklama