Hlavní obsah

Jak vyhrávat v cash games

Po přehledu základní strategie pro SNG turnaje se dnes podíváme i na to, jak porážet nízkolimitní fullring cash games. Není to nic složitého, opět budeme využívat především špatné hry našich soupeřů.

Herna BetClic

Článek

Ani hraní low stakes cash games není nic obtížného a opět si vystačíme s několika základními poučkami. Rozhodně není zapotřebí nějakých složitých strategií. Základem je především solidní tight hra, protože u stolů se budete po většinu času setkávat s velice špatnými hráči.

Jak vypadá takový klasický low stakes hráč?

- hraje příliš mnoho startovních kombinací

- příliš často calluje

- rád chodí do showdownu

- špatně hraje své draws

Proti těmto hráčům máme ve svém arzenálu k dispozici mocnou zbraň - takzvaný valuebetting. Value bet je zjednodušeně řečeno sázka, jejímž účelem je zvýšit hodnotu potu. Pokud jste si tedy pozorně přečetli výše zmíněné znaky, tak vás samotné jistě napadne, že valuebetováním se silnými handami získáme od našich soupeřů s horšími kartami často velmi pěkný pot. Silné kombinace tedy nebudeme slowplayovat, ale pokusíme se vsadit v každém sázkovém kole s cílem dostat se do all-inu. Důležité je také zmínit, že proti těmto často callujícím hráčům NEBUDEME bluffovat. Zapomeňte tedy na vzrušující bluffy, které vídáváte v televizních show, protože zde jednoduše nefungují.

Zdaleka nejdůležitějším faktorem je pochopení pozice a správný výběr startovní kombinace. 

Výběr pozice

Mnoho hráčů například na NL10 nemá představu, jak správně hrát. Jak již víte, hrají příliš mnoho startovních kombinací a nerozlišují, z jaké pozice. Pochopení důležitosti pozice je přitom klíčové, protože díky ní máme o hře lepší přehled, získáme více informací a lépe se nám tak reaguje na akce soupeřů.

Pokud například hrajete kombinaci J-J z pozice UTG (první pozice) a v potu jsou s vámi další 3 hráči reagující za vámi, máte velice těžkou úlohu. Může se stát, že přijde flop s dvěma overkartami (například 8-Q-K). Pak je tato kombinace postflop prakticky nehratelná a je lépe ze hry vycouvat a ušetřit si žetony, než zkoušet sázet a čekat na reakce ostatních hráčů.

Opakuje-li se stejná situace s tím rozdílem, že sedíte na buttonu (poslední pozice), hned se vám bude dýchat lépe. Víte, jak protihráči před vámi reagovali a můžete se podle toho rozhodnout, jak budete dál postupovat.

Obecně lze říci, že čím horší pozici máme, tím lepší karty bychom z ní měli hrát.

Výběr startovní kombinace

1. A-A, K-K, Q-Q, A-Ks, A-Ko („s“ =suited - v barvě, „o“ = off suit – mimo barvu)

Nejsilnější skupina karet - můžeme je hrát z jakékoliv pozice, a to pokaždé raisem. Pokud někdo raisnul před námi, tak budeme znovu navyšovat (3bet). Pokud náš 3bet někdo 4betne, tak se budeme snažit dostat s A-A/K-K hru do all-inu již před flopem.

Pokud jsme 4betu vystaveni s Q-Q/A-K, pak záleží na tom, kdo je naším soupeřem v handě - proti tight hráči můžeme položit a počkat si na lepší situaci, proti maniakovi se all-inu příliš bát nemusíme.

2. A-Jo, A-Js, A-Qs, A-Qo, J-J, K-Qs

Jestliže si stále ještě nejste jisti svou hrou, můžete tyto kombinace z early pozic s klidem zahazovat a začít je hrát až v middle pozicích. Samozřejmě s nimi budeme pokaždé raisovat, po re-raisu hráče sedícího za námi složíme karty. Na raise před námi položíme vše kromě J-J.

3. Páry 2-2 - T-T a suited esa (A-2s-A-Ts)

S těmito kartami se budeme snažit limpovat a cíl je zde jasný - trefit na flopu set nebo barvu.

Set je výherní kombinací, která je velice těžko odhalitelná a poměrně vzácná (šance, že nám set přijde na flopu, je 8-9 ku 1), takže soupeř s top párem a top kickerem nám v drtivé většině případů věnuje celý svůj stack.

Suited esa budeme limpovat v pozici v případě, že je před námi více limperů. Na raisy budeme suited esa foldovat, s páry je to složitější. S nimi dorovnáváme raisy, které jsou menší než jedna desetina soupeřova stacku.

Výše jsme se bavili o raisování a 3betech, ale stále ještě nevíme, jaké velikosti těchto sázek jsou správné. Pokud chceme raisnout, tak je standardem zvýšit o 3 nebo 4 BB (big blindy) + přidat jeden BB za každého limpera před vámi. Vhodná velikost 3betu je 3-4krát výška raisu soupeře + výška callu hráče, který ho dorovnal. Raisne-li například první hráč na 3 BB, druhá tento raise callne, tak my odpovíme 3betem na 12 BB (3x3 za první raise + 3 za dorovnávajícího hráče), popřípadě na 15 (3x4+3) - s výškou 3betu si můžete pohrát, vždy je ale lepší 3betnout více, než méně. 

Hra postflop

Po správném výběru startovní kombinace s vhodnou pozicí je již postflop hra vcelku přímočará. Netrefíme-li flop a jsme v pozici, tak cbetneme přibližně 2/3 velikosti potu, což často na výhru stačí. Pokud nás soupeř raisne nebo dorovná a nám turnová karta nepomůže, tak nemá smysl sázet dál a raději složíme karty. Vyvarujte se cbetů na takzvaných drawy flopech, tedy těch, kde hrozí nějaké flush nebo straight draws a vy jste netrefili. Například flop 9-T-J s flush draw je k cbetu prakticky nepoužitelný.

Pokud se nám ale otočí dobrý flop, tak přijde na řadu sázení. Sázíme KAŽDÉ sázkové kolo 2/3 až celý pot a cílem je samozřejmě do hry dostat všechny své žetony. Příkladem dobrého flopu může být například flop K-2-7 rainbow s kartami A-K - je jen malá šance, že váš top pár top kicker některá ze soupeřových kombinací poráží, naopak vás většina hráčů docalluje i s kombinacemi jako K-Q, K-J, K-T a mnohdy i s horšími.

Někdy se stane, že se vám na flopu otevře některá z draws. Jak ji ale zahrát? To většina hráčů neví a často dorovnávají pro ně nevýhodně částky (čehož my využíváme při value betování). Tady přijdou ke slovu první základy pokerové matematiky:

Pot odds  

Řekněme, že máte na flopu flush draw. Nejprve jednoduše zjistíme, kolik máme outs (karet, které nám vytvoří výherní kombinaci) - ze 13 karet stejné barvy odečteme 4 (2 v ruce 2 na flopu). Číslo 9 pak vynásobíme dvěma a k výslednému číslu přičteme 2. Máme tedy přibližně 20 % šanci, že se nám flush po turnu zkompletuje. Pokud tedy nyní soupeř do potu $1 betne $1, musíte do potu $2 dorovnat $1. To nám dává 2:1 tzn. 33 %. Protože je toto číslo vyšší než naše šance na flush, tak není výhodné tuto sázku dorovnávat a měli bychom položit.

Přesnější výpočty pokerové matematiky naleznete na Pokerman.cz.

Ještě jednou si tedy shrňme, na co bychom si měli dávat na nízkých stakes pozor:

- pečlivě vybírejte startovní kombinace a využívejte síly pozice

- nikdy nebluffujte

- neslowplayujte, ale vždy sázejte

- necallujte draws se špatnými pot odds

- nebojte se postupně zvyšovat počet stolů

Reklama