Hlavní obsah

Berdych: Možná bych měl větší šanci na tvrdém povrchu

OSTRAVA

Čeští tenisté v utkání prvního kola světové skupiny Davisova poháru favorizované Američany nezaskočili. Důležitou sobotní čtyřhru vyhráli dvojčata Bryanové, kteří jsou momentálně nejlepším párem světa, nad českou dvojicí Dlouhý, Vízner ve třech setech. Šanci udržet české naděje na postup před pátým zápasem nevyužil Tomáš Berdych proti čtvrtému hráči světa Andymu Roddickovi.

Článek

"Určité šance na vítězství jsem měl, ale Andy mě překvapil perfektním výkonem, který jsem od něj na antuce nečekal," řekl po utkání Berdych. "Hrál mnohem aktivněji než v pátek, dokonce ukončoval výměny i z jeho horšího bekhendu," viděl příčinu neúspěchu český tenista.

"Bylo mi jasné, že budu muset hrát mnohem agresivněji. Tomáš má velmi kvalitní podání a tvrdé údery a agresivita byla jednou z podmínek úspěchu," prozradil Roddick s jakou taktikou šel do zápasu.

Po prvním setu ale Američan prohrával a tušil, že ho bude čekat s českou jedničkou těžká práce. "Říkal jsem si že nehraji špatně, dobře jsem trefoval údery. Pokud by hrál Tomáš pořád tak dobře, bylo by to asi hodně složité," vyznal se z obav po prvním setu Roddick. "Na druhou stranu jsem si říkal, že pokud nezvítězím, ještě máme v záloze Jamese Blakea, který by byl proti Minářovi jasným favoritem. Nebyl jsem tedy tolik pod tlakem," řekl Roddick.

Madrid se neopakoval

Tomáš Berdych tak nezopakoval vítězství z posledního turnaje Masters v Madridu, kde Roddicka přehrál na tvrdém povrchu. "Rozdíl byl v tom, že dnes jsme hráli Davis Cup a na jiném povrchu. Možná to budu muset přehodnotit, jestli by pro mě nebyl lepší tvrdý povrch," řekl po utkání Berdych překvapivou informaci, ale v zápětí dodal: "Určitě si stojím zatím, že jsme povrch před utkáním zvolili dobře, ale prostě to nevyšlo."

Američané se ale naopak radují z toho, že se jim na neoblíbeném povrchu konečně podařilo postoupit. "V minulých letech jsme několikrát na antuce v závěrečných kolech vypadli, takže tohle vítězství nám určitě pomůže," řekl Roddick. I on možná proti Berdychovi na klouzavém povrchu odehrál jedno z nejlepších utkání kariéry.

"Ano je to možné, ale určitě patřilo mezi ty nejdůležitější," řekl Roddick. Proti Španělsku ve čtvrtfinále se Američané v domácím prostředí určitě postaví zpět na tvrdý povrch. "Ve finále 2004 si nás Španělé pozvali na antuku a porazili nás, takže si mohou být jistí, že se u nás na měkkém povrchu rozhodně hrát nebude," těší se na odvetu Roddick.

Reklama

  6 : 1, 6 : 3 Vondroušová - Rogersová 6 : 1, 6 : 3 konec
20240426T16 : 30:00+0200
Vondroušová vs. Rogersová
Vondroušová vs. Rogersová
Vondroušová
Rogersová
  Lehečka - Medjedovič dnes 11 : 00
20240427T11 : 00:00+0200
Lehečka vs. Medjedovič
Lehečka vs. Medjedovič
Lehečka
Medjedovič
  Dimitrov - Menšík dnes 15 : 30
20240427T15 : 30:00+0200
Dimitrov vs. Menšík
Dimitrov vs. Menšík
Dimitrov
Menšík
  Macháč - Shelton dnes 15 : 30
20240427T15 : 30:00+0200
Macháč vs. Shelton
Macháč vs. Shelton
Macháč
Shelton