Hlavní obsah

Berdych si v Prostějově vyčistil hlavu a už se těší na trávu

Vyřazení v prvním kole French Open bylo pro českého tenistu Tomáše Berdycha velkým zklamáním. Na jedenadvacetiletého hráče v Paříži naplno dopadla únava z náročného programu předchozích týdnů a Berdych tak přivítal volnější program na prostějovském turnaji Unicredit Czech Open. "Už na Světovém poháru v Düsseldorfu, ač jsme skončili druzí, jsem toho měl plné zuby," říká v rozhovoru pro Právo.

Článek

Po nečekaném vyřazení na grandslamové Paříži v prvním kole Garcíou Lopezem jste startoval na turnaji Unicredit Czech Open v Prostějově, ale jen ve čtyřhře po boku Jiřího Nováka, který se oficiálně rozloučil s kariérou. S čím jste do Prostějova přijel?

Především s cílem vyčistit si hlavu, trochu si odpočinout, a pak samozřejmě i potrénovat. Strašně náročný program posledních týdnů mi dal pořádně zabrat. Zápasů bylo až příliš. Už na Světovém poháru v Düsseldorfu, ač jsme skončili druzí, jsem toho měl plné zuby. I to byl jeden z důvodů, proč jsem pak Paříž nezvládl a tady v Prostějově nehrál dvouhru.

Už jste nezdar z Paříže překousl?

Zklamání to pro mě bylo obrovské, protože v posledních pěti grandslamech jsem postoupil vždy do čtvrtého kola. Udělat něco jinak jsem ale nemohl. Na turnaje, které jsem předtím absolvoval, jsem musel kvůli smluvním povinnostem. Vynechat bych mohl maximálně jeden a to by asi nic neřešilo.

Turnajem v Halle nyní vstupujete do travnaté sezóny. Měl trénink na prostějovské antuce v této souvislosti smysl?

Rozhodně nebyl zbytečný. Tráva je specifická, záleží jestli vám sedne. Pro můj styl je navíc strašně důležitý kvalitní trénink. Na trávě však není možný. Míče skáčou všelijak, a tak nemáte žádnou šanci dostat se do pořádného rytmu. Ale tráva je vítaná změna, na kterou se těším. Vypadnete ze stereotypu. Sezóna je pestřejší a z pohledu celkových výsledků i spravedlivější.

Jaký je váš nejbližší program?

Po již zmíněném turnaji v německém Halle odehraji dvě exhibice v Londýně, a pak už Wimbledon.

Co od svého letošního působení na trávě očekáváte?

Chtěl bych minimálně obhájit finále v Halle a čtvrté kolo ve Wimbledonu. Kdyby se však podařilo i něco navíc, bylo by to super. Po nezdaru v Paříži bych to přivítal.

Hecujete se s vaší tenisovou přítelkyní Lucií Šafářovou? Zdá se, že v poslední době začíná mít nad vámi navrch?

Vůbec ne! Ještě pořád si mohu vyskakovat já! Ale teď vážně. O tom pochopitelně náš vztah není. Vzájemně si přejeme co nejlepší výsledky a máme radost, když se jednomu či druhému daří. Oba i doufáme, že to spolu jednou dotáhneme do vysněné světové desítky.

Dočkají se fanoušci ve Wimbledonu vašeho startu v mixu, který jste plánovali?

Ne, byť představa je to lákavá a v hlavách obou pořád je. Bylo by to však na úkor dvouhry a to ani jeden nechceme. Zatím na to máme času dost. Jednou to ale určitě přijde.

Reklama

  4 : 6, 6 : 7 Hanfmann - Menšík 4 : 6, 6 : 7 konec
20240425T15 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík