Hlavní obsah

Tenistu Berdycha těší, že nabídnutou šanci využil

HALLE

Český tenista Tomáš Berdych si po triumfu na turnaji v Halle cení především toho, že dokázal bezezbytku využít absence dvou těžkých soupeřů. Z podniku na německé trávě se nejdříve odhlásil trojnásobný wimbledonský šampión a loňský Berdychův finálový přemožitel Roger Federer, pak z něj kvůli zranění zad odstoupil i Michail Južnyj.

Článek

S ruským tenistou, proti němuž se Berdychovi v posledních zápasech nedařilo, se měl jednadvacetiletý Čech utkat ve čtvrtfinále. "Byla to možná největší pomoc, ale zase je těžké tohle odhadovat, protože třeba bych mu to zrovna vrátil. Jsem rád, že jsem tu šanci využil," řekl v neděli Berdych při telefonickém rozhovoru s ČTK.

První velká zkouška tak pro něj nastala až ve finále, v němž se o titul utkal s osmým nasazeným Marcosem Baghdatisem. "Určitě to byl nejtěžší soupeř. Navíc má hru, která se na trávu hodí," ocenil Berdych kvality kyperského tenisty.

Nepříjemné chvíle prožil především v koncovce prvního setu, kdy při vlastním servisu odvracel dva soupeřovy setboly. "Byl to nejnepříjemnější okamžik zápasu. Pak jsem ale dostal šanci a získal jsem set, což bylo podle mě pro výsledek klíčové," uvedl daviscupový reprezentant.

Po vyřazení v prvním kole antukového Roland Garros se mu výborně podařil přechod na trávu. "Na to se ani nedá moc natrénovat. Buď to jde, nebo nejde. Před turnajem jsem na ní hrál dva dny," vysvětlil.

Berdych si pochvaloval zlepšený pohyb 

Na trávě v minulosti nehrál moc rád, ale už na tento specifický povrch našel recept. "Pro mě bylo nejhorší, že jsem se na ní špatně pohyboval. Člověk nevěděl, kdy mu to podklouzne. Právě ten pohyb jsem zlepšil."

Před Wimbledonem, který v Londýně začne 25. června, ho čekají už jen dva exhibiční zápasy. Bude tak mít mnohem volnější program než před French Open, kdy do poslední chvíle bojoval o úspěch na Světovém poháru družstev v Düsseldorfu. "Určitě je to takhle lepší," pochvaloval si Berdych.

Jeho grandslamovým maximem je zatím osmifinále. "Povzbuzení to teď pro mne určitě je, ale když jsem naposledy přemýšlel o tom, že už bych to čtvrté kolo mohl konečně prolomit, tak to nedopadlo dobře," připomněl brzké pařížské vyřazení, které přišlo po nadějném vystoupení na Světovém poháru. "Takže po těch zkušenostech radši nechci moc mluvit dopředu," dodal Berdych.

Reklama

  4 : 6, 6 : 7 Hanfmann - Menšík 4 : 6, 6 : 7 konec
20240425T15 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík
  Andrejevová - Nosková dnes 11 : 00
20240426T11 : 00:00+0200
Andrejevová vs. Nosková
Andrejevová vs. Nosková
Andrejevová
Nosková
  Bejlek - Kalinská dnes 14 : 00
20240426T14 : 00:00+0200
Bejlek vs. Kalinská
Bejlek vs. Kalinská
Bejlek
Kalinská
  Cristianová - Krejčíková dnes 14 : 00
20240426T14 : 00:00+0200
Cristianová vs. Krejčíková
Cristianová vs. Krejčíková
Cristianová
Krejčíková
  Vondroušová - Rogersová dnes 16 : 30
20240426T16 : 30:00+0200
Vondroušová vs. Rogersová
Vondroušová vs. Rogersová
Vondroušová
Rogersová