Hlavní obsah

Federer s Nadalem se znovu po roce utkají o wimbledonský titul

LONDÝN

Nejlepší tenisté světa Roger Feder a Rafael Nadal se znovu po roce utkají o wimbledonský titul. Španěl Nadal bude chtít svému velkému rivalovi překazit zisk pátého triumfu z All England Clubu, Švýcar Federer zase touží po odvetě za měsíc starou porážku ve finále pařížského Roland Garros. Lepší bilanci ze vzájemných zápasů má jednadvacetiletý španělský hráč, který se ovšem cítí lépe na antukovém povrchu.

Článek

Oba suveréni současného tenisu v sobotu zvládli svá semifinále hladčeji, než se předpokládalo. Vítěz deseti grandslamových turnajů Federer se za hodinu a tři čtvrtě vypořádal s Francouzem Richardem Gasquetem ve třech setech, Nadalovi vzdal v třetím setu Srb Novak Djokovič kvůli zranění.

"Je fakt, že už je z toho trochu rutina, ale opravdu jsem stále nadšený, když se dostanu zase do finále," uvedl Federer po výhře 7:5, 6:3 a 6:4 nad Gasquetem, jenž měl v nohách páteční pětisetové čtvrtfinále s Andym Roddickem.

Vítěz deseti grandslamových turnajů Federer tak přidal 53. vítězný zápas na trávě za sebou a pokusí se napodobit pět triumfů Björna Borga z druhé poloviny 70. let minulého století. S jednadvacetiletým Gasquetem měl favorit větší práci pouze v prvním setu.

"Ten byl klíčový. Ale v závěru setu jsem hrál opravdu dobře a získal jsem důležitý brejk," uvedl Švýcar, jenž postoupil do finále grandslamového turnaje podeváté za sebou. V dalším průběhu zápasu již Federer dominoval a unavenému Gasquetovi v jeho prvním semifinále na grandslamu nedal šanci.

Djokovič musel po druhém ošetřování skrečovat

Náročný wimbledonský program, jenž byl zhuštěn kvůli častým dešťovým pauzám, se podepsal i na Srbu Djokovičovi. Ani on v sobotu nedokázal navázat na páteční výkon, kdy v pětihodinovém souboji přetlačil Marcose Baghdatise. Nadalovi přitom dokázal první set vzít v poměru 6:3, pak už ale na kurtu vládl trojnásobný vítěz Roland Garros.

"Začal jsem zápas hodně špatně. Možná to bylo tím, že se mi moc nedařilo ani dnes na tréninku," uvedl Nadal, jenž loni ve finále prohrál s Federerem ve čtyřech setech.

Sobotní duel s Djokovičem, repríza letošního semifinále Roland Garros, se podle vítěze zlomil na začátku druhého setu. "Nejdříve jsem si podržel své podání a pak získal brejk. To bylo nesmírně důležité, protože jsem si začal věřit," prohlásil Španěl.

Djokoviče deklasoval v druhé sadě 6:1 a tehdy si vycházející srbská hvězda poprvé zavolala lékaře. Čtvrtý nasazený hráč si nechal zabandážovat malíček na levé noze a pokusil se pokračovat. Za stavu 1:4 v třetím setu po dalším ošetření už ale zápas skrečoval.

Nadal, čtvrtfinálový přemožitel Tomáše Berdycha, tak postoupil do finále jen o pár minut později než na centrálním kurtu Federer. "Zítra to bude hodně těžký zápas, ale budu se snažit předvést to nejlepší," uvedl jednadvacetiletý rodák z Mallorky, jenž má se světovou jedničkou aktivní zápasovou bilanci 8:4.

Reklama

  4 : 6, 6 : 7 Hanfmann - Menšík 4 : 6, 6 : 7 konec
20240425T15 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík
  6 : 4, 1 : 6, 6 : 2 Macháč - Ruusuvuori 6 : 4, 1 : 6, 6 : 2 konec
20240425T11 : 10:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori