Hlavní obsah

Federer se na Australian Open ukázal v plné síle

MELBOURNE

Světová jednička Roger Federer v prvním kole Australian Open dokázala, že žaludeční infekce je minulostí. Kvůli střevnímu onemocnění švýcarský tenista letos před úvodním grandslamem roku neodehrál ani jeden zápas, ale Diega Hartfielda z Argentiny porazil za hodinu a 14 minut 6:0, 6:3 a 6:0.

Článek

"Cítím se dobře a jsem šťastný, že jsem se vrátil a hraju jako vždycky. Vzal jsem si den volna navíc, abych se připravil, a trénoval jsem na stadionu, což se dneska vyplatilo," pochvaloval si vítěz Australian Open z posledních dvou let.

Pozici možná největšího Federerova soupeře v prvním kole potvrdil Novak Djokovič. Třetí nasazený srbský tenista v utkání s Němcem Benjaminem Beckerem vyhrál prvních sedm her a nakonec zvítězil 6:0, 6:2 a 7:6. "Začal jsem velmi dobře, protože jsem byl před zápasem opravdu nervózní. Pak jsem trochu vypadl z rytmu, on hrál navíc ve třetím setu dobře, takže bylo dobré postoupit bez ztráty setu," řekl Djokovič, který během rozhovoru přímo na kurtu pobavil diváky napodobováním Marie Šarapovové.

V čele historických tabulek předstihl Santoro Agassiho

Do rekordních listin se zapsal pětatřicetiletý Francouz Fabrice Santoro, který proti Američanu Johnu Isnerovi odehrál svůj 62. zápas na grandslamových turnajích. V čele historických tabulek tak předstihl Američana Andreho Agassiho a v zápase druhého kola proti Federerovi se posune zas o krok dál.

Santoro na některém z elitních turnajů poprvé startoval v Paříži v roce 1989, jeho největším úspěchem bylo čtvrtfinále v Melbourne před dvěma lety. Do budoucna už má jen jeden velký sen. "Chtěl bych si jednou zahrát na centrálním dvorci ve Wimbledonu, což se mi ještě nepoštěstilo," řekl.

Kuzněcovová není v centru pozornosti médií

V ženské dvouhře bez problémů prošly do druhého kola druhá hráčka světa Světlana Kuzněcovová. Po jednoznačném zápase s Francouzkou Nathalií Dechyovou si pochvalovala, že není v centru pozornosti médií jako třeba její krajanka Maria Šarapovová. "Myslím, že pozornost je dobrá, ale přílišná pozornost škodí. Snažím se jen koncentrovat na hru."

Mezi tenistkami patří dvaadvacetiletá Ruska k nejoblíbenějším hráčkám. "Život je krátký a musíte si ho užít. Se všemi dívkami vtipkuju, prostě se s každým cítím být přátelská," popsala svou životní filozofii.

Vstup do turnaje zvládla i světová čtyřka Ana Ivanovičová. V prvním setu zápasu s Rumunkou Soranou Cirsteaovou však skoro zpanikařila, protože její soupeřka podávala na zisk úvodní sady. Nakonec srbská favoritka vyhrála 7:5 a 6:3. "Trochu jsem hledala svou hru. Ale jsem opravdu ráda, že jsem postoupila, na tom mohu v dalších zápasech stavět," řekla.

Reklama

  4 : 6, 6 : 7 Hanfmann - Menšík 4 : 6, 6 : 7 konec
20240425T15 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík
  6 : 4, 1 : 6, 6 : 2 Macháč - Ruusuvuori 6 : 4, 1 : 6, 6 : 2 konec
20240425T11 : 10:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori