Hlavní obsah

Tenistka Benešová postoupila hladce do finále turnaje v Estorilu

CHARLESTON

Na tenisovém turnaji v Estorilu se do finále probojovala česká hráčka Iveta Benešová, která si v sobotu snadno poradila s Estonkou Maret Aniovou 6:2 a 6:1. O ryze české finálové zastoupení usilovala Klára Zakopalová, ale po velkém boji nakonec podlehla Marii Kirilenkové z Ruska 5:7 ve třetí sadě.

Článek

Pětadvacetiletá rodačka z Mostu Benešová si ve finále turnaje WTA zahraje po dvou letech. V lednu 2006 ji v australském Hobartu o titul připravila Nizozemka Michaella Krajicková. V šestém finále bude Benešová bojovat o svůj druhý triumf v kariéře.

V sobotním utkání Benešová, jež bude příští víkend reprezentovat Česko ve fedcupovém utkání v Izraeli, nedala 145. hráčce světa Aniové šanci. Estonka za dva sety udržela jedinkrát vlastní podání a za 77 minut uhrála jen tři gamy.

Také Zakopalová začala utkání ve velkém stylu, když turnajové dvojce vzala tři podání a vyhrála první set 6:2. V tom se karta obrátila za stavu 3:1 pro šestadvacetiletou Češku, kterou z hlediště povzbuzoval také její manžel a bývalý fotbalista Plzně Jan Zakopal. Kirilenková, která ve druhém kole vyřadila Petru Cetkovskou, od té doby vyhrála pět gamů za sebou a skóre utkání vyrovnala.

Rozhodnutí dramatického třetího setu přinesla 11. hra, po níž se dostala Ruska do vedení 6:5 a přestože proměnila až čtvrtý mečbol, nenechala si ujít svou pátou finálovou účast v kariéře.

Překvapivě velké problémy měl v mužském semifinále Roger Federer s Němcem Denisem Gremelmayrem. Světová jednička podlehla v prvním setu 104. hráči světa 2:6, od konce druhého setu ale měla zápas pod kontrolou. Švýcar si zahraje letos ve finále vůbec poprvé, jeho soupeřem bude Rus Nikolaj Davyděnko, se kterým má zápasovou bilanci 11:0.

Po Šarapovové vypadla v Charlestonu i Jankovičová

Turnaj v Charlestonu přišel ve čtvrtfinále o svoji nasazenou jedničku a obhájkyni prvenství Jelenu Jankovičovou. Srbská favoritka podlehla v pátek Věře Zvonarevové z Ruska po třísetové bitvě 2:6, 6:3 a 2:6 a následovala dvojku turnaje Marii Šarapovovou, jež nestačila na Serenu Williamsovou.

Zvonarevové se podařilo srbské soupeřce oplatit semifinálové vyřazení z letošního turnaje v Miami a třetí výhrou vyrovnala vzájemnou bilanci. V cestě do finále jí nyní stojí krajanka Jelena Dementěvová, jež přehrála dvakrát 6:4 Patty Schnyderovou ze Švýcarska.

Williamsová si zahraje o třetí titul za sebou

Americká tenistka Serena Williamsová postoupila na turnaji v Charlestonu do finále a může získat třetí titul na okruhu WTA za sebou. Pátá nasazená hráčka v sobotu porazila překvapivou semifinalistku Alize Cornetovou z Francie 7:5 a 6:3. Ve finále se devátá tenistka světa utká s vítězkou ruského duelu mezi Věrou Zvonarevovou a Jelenou Dementěvovou.

Šestadvacetiletá Williamsová už neprohrála 14 zápasů za sebou a dokázala triumfovat na dvou předchozích turnajích. V Bengalúru porazila v boji o titul Patty Schnyderovou, v Miami pak Jelenu Jankovičovou. Americká tenistka postoupila v Charlestonu do finále podruhé v kariéře. Před pěti lety prohrála s Justine Heninovou.

Soupeřkou Williamsové bude Vera Zvonarevová. Sedmnáctá hráčka světa porazila v sobotním ruském semifinále 6:3, 6:7 a 6:3 Jelenu Dementěvovou a zahraje si o svůj šestý titul v kariéře. Zápas přitom nemusel přejít do třetího setu, kdyby Zvonarevová využila šanci za stavu 6:5, kdy podávala na výhru v utkání. Bojovnice Dementěvová jí však servis vzala a lehce 7:2 zvítězila i v následném tie-breaku.

Dvojnásobné finalistce grandslamových turnajů se pak podařil ještě jeden brejk na začátku třetího setu, Zvonarevová ale následně převzala kontrolu nad zápasem a po dvou a půl hodinách ho vyhrála.

O titul si ve Valencii zahrají Ferrer a Almagro

Španělský tenista Nicolas Almagro může na turnaji ve Valencii získat třetí titul za sebou. V sobotu porazil Rusa Jevgenije Koroljova 6:1, 6:4 a v nedělním finále nastoupí proti nejvýše nasazenému krajanovi Davidu Ferrerovi. Dvaadvacetiletý Almagro bude navíc hrát o svůj již třetí letošní titul, když dokázal triumfovat na turnajích v Costa do Sauipe a Acapulku.

Ferrer si postup do finále zajistil po výhře 2:6, 6:2 a 6:3 nad krajanem Tommym Robredem. Pátý hráč světa, který ve Valencii žije, si finále na domácí půdě zahraje podruhé v kariéře, před třemi lety v něm podlehl Igoru Andrejevovi.

Mladý slovenský deblista Filip Polášek se probojoval poprvé v kariéře do finále turnaje ATP, na titul už ale nedosáhl. S partnerem Travisem Parrottem z USA podlehli ve Valencii argentinskému páru Juan Monaco, Maximo Gonzalez dvakrát 5:7.

ESTORIL
Ženy, dvouhra - semifinále:
Benešová - Aniová (Est.) 6:2, 6:1, Kirilenková (2-Rus.) - Zakopalová (6-ČR) 2:6, 6:3, 7:5.
Čtyřhra - finále:
Kirilenková, Pennettaová (1-Rus./It.) - Jugičová-Salkičová, Senogluová (Bosna/Tur.) 6:4, 6:4.
Muži, dvouhra - semifinále:
Federer (1-Švýc.) - Gremelmayr (Něm.) 2:6, 7:5, 6:1, Davyděnko (2-Rus.) - Serra (Fr.) 6:2, 6:2.
CHARLESTON:
Ženy, dvouhra - čtvrtfinále:
Zvonarevová (9-Rus.) - Jankovičová (1-Srb.) 6:2, 3:6, 6:2, Dementěvová (4-Rus.) - Schnyderová (7-Švýc.) 6:4, 6:4, Cornetová (Fr.) - Szavayová (10-Maď.) 7:5, 6:4.
Dvouhra - semifinále:
S. Williamsová (5-USA) - Cornetová (Fr.) 7:5, 6:3, Zvonarevová (9-Rus.) - Dementěvová (4-Rus.) 6:3, 6:7 (2:7), 6:3.
VALENCIE
Muži, dvouhra - semifinále:
Ferrer (1) - Robredo (3-oba Šp.) 2:6, 6:2, 6:3, Almagro (5-Šp.) - Koroljov (Rus.) 6:1, 6:4.
Čtyřhra - finále:
Monaco, M. Gonzalez (Arg.) - Parrott, Polášek (USA/SR) 7:5, 7:5.

Reklama

Související témata:
  4 : 6, 6 : 7 Hanfmann - Menšík 4 : 6, 6 : 7 konec
20240425T15 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík
  6 : 4, 1 : 6, 6 : 2 Macháč - Ruusuvuori 6 : 4, 1 : 6, 6 : 2 konec
20240425T11 : 10:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori