Hlavní obsah

Hrdinka Benešová byla šťastná, že konečně týmu pomohla

RAMAT HAŠARON

Iveta Benešová se v neděli stala hrdinkou fedcupové baráže českých tenistek v Izraeli. Ve dvouhře jako náhradnice za Lucii Šafářovou porazila osmnáctou hráčku světa Šahar Peerovou a ve čtyřhře pak po boku Květy Peschkeové výrazně pomohla k zisku rozhodujícího třetího bodu.

Článek

V singlu přitom v týmové soutěži vyhrála po šesti letech, loni v baráži ve Španělsku obě dvouhry prohrála. Proto pár desítek minut po zápase zářila štěstím. "Jsem strašně ráda. Vždycky jsem strašně chtěla týmu pomoci, ale nikdy se mi to nepodařilo," radovala se v telefonickém rozhovoru.

FED CUPOVÁ BARÁŽ NA SPORT.CZ
Česko - Izrael 3:2
REFERÁTČeské tenistky porazily Izrael a postoupily elitu
PÁLAZa stavu 2:2 už jsem věřil, že čtyřhru vyhrajeme
BENEŠOVÁVždycky jsem strašně chtěla týmu pomoci

V utkání s Peerovou ve velkém stylu zvládla kritickou situaci ve třetím setu, v němž prohrávala už 2:4. "Říkala jsem si, že je to pořád jenom jeden brejk a že do toho musím jít. Podařilo se mi to neuvěřitelně otočit," vracela se ke koncovce, v níž ve čtyřech gamech povolila soupeřce jen tři fiftýny.

Ve čtyřhře zřejmě nejtěžší chvíle zažívala na kurtu v posledním gamu, když se Izraelky při jejím podání snažily prodloužit zápas a dostávaly do varu publikum. "Bylo to strašně těžké se soustředit. Publikum křičelo do míčů, chvílemi jsem ani nevěděla, jestli je nebo není aut, jestli se ještě hraje," vyprávěla.

Potvrdila výbornou formu z posledních týdnů

Nakonec však v neděli mohla podruhé zvednout ruce nad hlavu ve vítězném gestu. Potvrdila výbornou formu z posledních týdnů, která jí přinesla postup do finále turnaje v Estorilu a návrat do první stovky. "Našla jsem znovu chuť, věřím, že na to mám. Chtěla bych se vrátit, kde jsem byla," řekla tenistka, jež už měla v roce 2005 blízko k první třicítce. Jako dílčí úkol si dává dostat se do nejlepší padesátky, chce sbírat body především na větších turnajích včetně grandslamů.

Oproti loňskému roku nastala hlavní proměna v psychice. "Minulý rok byl špatný, hlavou jsem v tom tenise moc nebyla. Život není jenom o tenise a bylo toho na mě moc," uvedla.

Na její zlepšené výkony se mohou těšit i čeští tenisoví fanoušci, protože Benešová se příští týden představí na turnaji WTA v Praze. Z Izraele letí tři hodiny po půlnoci, takže to pro ni nebude jednoduché. "Měla bych hrát už v úterý, bude to hodně fyzicky náročné, navíc se hraje na antuce. Jsem z toho tady i psychicky unavená, v hlavě mám teď naprosto prázdno," uvedla.

Hned ale zdůraznila, že se na turnaj těší. "Doufám, že fanoušci přijdou a budou mít radost. Těším se, že mě uvidí rodina a kamarádi," dodala.

Reklama

  6 : 1, 2 : 4 Bejlek - Kalinská 6 : 1, 2 : 4 probíhá Živě
20240426T14 : 00:00+0200
Bejlek vs. Kalinská
Bejlek vs. Kalinská
Bejlek
Kalinská
  2 : 6, 4 : 0 Cristianová - Krejčíková 2 : 6, 4 : 0 probíhá Živě
20240426T14 : 00:00+0200
Cristianová vs. Krejčíková
Cristianová vs. Krejčíková
Cristianová
Krejčíková
  2 : 1 Vondroušová - Rogersová 2 : 1 probíhá Živě
20240426T16 : 30:00+0200
Vondroušová vs. Rogersová
Vondroušová vs. Rogersová
Vondroušová
Rogersová
  4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 Andrejevová - Nosková 4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 konec
20240426T11 : 00:00+0200
Andrejevová vs. Nosková
Andrejevová vs. Nosková
Andrejevová
Nosková