Hlavní obsah

Vládkyně Serena přijde o post jedničky

PRAHA

Je to pro pyšnou vládkyni světového tenisu Serenu Williamsovou pěkná rána. Američanka se může postavit třeba na hlavu, ale kvůli operaci takřka jistě přijde o první místo světového žebříčku.

Foto: ČTK

Serena Williamsová se zotavuje z operace.

Článek

Během pár týdnů se na něj vyhoupne zřejmě Belgičanka Kim Clijstersová, přítelkyně bývalé mužské jedničky Australana Hewitta.

Alespoň šest týdnů bude ještě mimo

Serena se po druhém triumfu ve Wimbledonu v řadě, když ve finále zdolala zraněnou sestru Venus, postupně odhlásila z podniků ve Stanfordu, San Diegu i Los Angeles, bolest kolena jí to znemožnila.

Ale k uzoufání je pro ni hlavně blížící se neúčast na US Open začínajícím 25. srpna. Po operaci poškozeného úponu na čtyřhlavém svalu stehenním musí odpočívat minimálně šest týdnů, takže na obhajobu může klidně zapomenout. A to se navíc v New Yorku poprvé bude hrát o prémii milión dolarů pro vítězku. O další milión by mohla přijít, kdyby se nestihla dát do kupy do listopadu, kdy se hraje v Los Angeles Turnaj mistryň...

"Na US Open jsem vždy motivovaná výjimečně," řekla již několikrát jedenadvacetiletá Serena snad i proto, že právě tam získala v roce 1999 svůj první grandslamový titul.

"Měla s touto šlachou problémy již léta. V poslední době se ale bolesti zvětšovaly a nedovolovaly jí hrát. Nebyla jiná možnost," vysvětlil chirurg Rodney Gabriel, který zákrok na utajeném místě provedl. "Nicméně očekávám bezproblémovou rehabilitaci, stoprocentní uzdravení a celkem rychlý návrat na dvorce," dodal.

Tenistka nyní odpočívá doma v Los Angeles a stará se o ni její otec Richard. Vyjádřit ke zranění se však vítězka šesti Grand Slamů striktně odmítla.

Mezi Belgičankami se vyostřuje rivalita

Podle výpočtů vítězka třiadvaceti podniků WTA jistě přijde o post jedničky. Kdo ji vystřídá? Na 99 procent Clijstersová, jež na Serenu v pondělním žebříčkovém 'vyúčtování' ztrácela zanedbatelných 69 bodů. Když se nezraní, nic by jí nemělo stát v cestě. Třetí Heninová-Hardenneová má manko už přes tisíc bodů.

Obě Belgičanky, jež si stanovily za cíl utnout nadvládu namyšlených amerických sester, se ale mezitím stihly mezi sebou rozhádat. Dlouho vystupovaly jako kamarádky z jedné země, nyní se ale rivalita celkem logicky pěkně vyostřuje. Belgické deníky píší o 'válce slov'.

Vše údajně vyvolala přestávka na ošetření, kterou si Heninová-Hardenneová vybrala během nedělního finále turnaje v San Diegu. Clijstersová ji pak přes noviny obvinila ze simulování a poslala na dálku pár peprných slovíček. A kdo by si to nechal líbit...

Reklama

  4 : 6, 6 : 7 Hanfmann - Menšík 4 : 6, 6 : 7 konec
20240425T15 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík
  6 : 4, 1 : 6, 6 : 2 Macháč - Ruusuvuori 6 : 4, 1 : 6, 6 : 2 konec
20240425T11 : 10:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori