Hlavní obsah

Ve finále Roland Garros se utkají Safinová s Ivanovičovou

PAŘÍŽ

Ve finále tenisového French Open ženské dvouhry se proti sobě utkají Srbka Ana Ivanovičová a Ruska Dinara Safinová, která si ve dvou setech poradila v semifinále se svou krajankou a čtvrtou nasazenou Světlanou Kuzněcovovou. Ivanovičová se do finále dostala po výhře nad další Srbkou Jelenou Jankovičovou a po finále se stane světovou jedničkou.

Článek

Obě hráčky na dvorec Philippa Chatriera nastoupily bojovně. Hned o první game při podání Safinové tenistky soupeřily osm minut. Třináctá nasazená ale svůj servis uhájila a ve druhém si naopak vytvořila dvě možnosti k proražení podání své soupeřky a hned první využila.

Hráčky si ale v průběhu první sady dokázaly udržet svůj servis jen sporadicky. O tom, že Safinová získá první set, nakonec rozhodl sedmý game. V tom se Safinové podařilo potřetí získat podání své soupeřky a v následující hře využila po nepovedeném forhendovém úderu druhý setbol.

Hned na začátek druhého setu si obě hráčky prorazily servisy. Poté se ale hra vyrovnala a na další brejkbol si pařížské publikum muselo počkat do páté hry. Úspěšnější byla znovu Safinová. Té se v sedmém gamu podařilo získat podání Kuzněcovové ještě jednou a vyhrála tak i druhou sadu.

Ivanovičová otočila vývoj prvního setu

Vstup do zápasu se skvěle vydařil Jankovičové, která své krajance prorazila hned první servis a po dvanácti minutách se ujala vedení 3:0. Ivanovičová se ale nevzdávala, prorazila soupeřce podání a snížila na 2:3. V šestém gamu si ale třetí nasazená Jankovičová vybojovala jeden brejkbol, který úspěšným prohozem využila.

I podruhé se ale dokázala dvacetiletá Ivanovičová vrátit do prvního setu, když si hned v následující hře po tvrdých úderech vybojovala dvě šance na prolomení podání a hned první proměnila. Za stavu 4:4 měla navíc Ivanovičová k dispozici dva brejkboly a první nátlakovou hrou využila a v příští hře získala první set pro sebe.

Do druhé sady naopak vstoupila lépe Ivanovičová, která využila druhý brejkbol a ujala se vedení. Vše nasvědčovalo tomu, že set a zápas dovede do vítězného konce. Zlom nastal v šestém gamu. V něm vedla Ivanovičová při svém podání již 40:0, Jankovičová skóre vyrovnala a později hru vyhrála. V osmé hře za stavu 30:40 zastavila po úderu Ivanovičové míček páska a Jankovičová se tak dostala do rozhodujícího trháku. V příští hře využila čtvrtý setbol a vyrovnala stav setů na 1:1.

I třetí set začal brejkem

Ani začátek rozhodujícího setu se neobešel bez proraženého podání. Tentokrát ho na své konto připsala Jankovičová a ujala se vedení. V šestém gamu si ale Ivanovičová vypracovala hned tři brejkbolové pozice a první z nich se jí podařilo využít. Drama pokračovalo hned v následující hře. Ivanovičová totiž za stavu 30:40 darovala další brejk své soupeřce po dvojchybě.

Do zápasu se ale znovu dokázala vrátit, když si v osmé hře vydobyla tři brejkbolové možnosti. Poslední z nich dokázala využít po umístěném křižném forhendu. Za stavu 5:5 si Ivanovičová vybojovala první mečbol v zápase, který dokázala proměnit skvělým returnem ze druhého podání své soupeřky.

French Open:
Ženy, dvouhra - semifinále:
Safinová (13-Rus.) - Kuzněcovová (4-Rus.) 6:3, 6:2, Ivanovičová (2-Srb.) - Jankovičová (3-Srb.) 6:4, 3:6, 6:4.
Muži, čtyřhra - semifinále:
Cuevas, Horna (Urug./Peru) - Soares, Vemič (Braz./Srb.) 6:4, 6:7 (6:8), 7:6 (8:6).
Smíšená čtyřhra - semifinále:
Azarenková, B. Bryan (3-Běl./USA) - Peschkeová, Vízner (2-ČR) 4:6, 6:3, 10:8.

Reklama

Související témata:
  4 : 6, 6 : 7 Hanfmann - Menšík 4 : 6, 6 : 7 konec
20240425T15 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík
  6 : 4, 1 : 6, 6 : 2 Macháč - Ruusuvuori 6 : 4, 1 : 6, 6 : 2 konec
20240425T11 : 10:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori