Hlavní obsah

Nadal vyhrál počtvrté v řadě French Open, Federera smetl ve třech setech

škv, pnSport.cz

Španělský tenista Rafael Nadal zůstává suverénním vládcem French Open. V nedělním finále druhého grandslamu letošního roku nedal šanci světové jedničce Rogeru Federerovi a zajistil si ve třech setech čtvrtý triumf z Roland Garros za sebou. Federer dokázal proti svému soupeři uhrát jen čtyři hry a v posledním setu dokonce dostal "kanára".

Článek

Pro Federera začal finálový duel tím nejhorším možným způsobem, španělský tenista mu totiž hned v úvodním gamu sebral podání. Stejný kousek suverénní Nadal, který švýcarského tenistu ničil přesnými prohozy a mechanicky jistou hrou, předvedl v páté hře a vítěznou procházku první sadou Španěl uzavřel po 32 minutách při Federerově servisu v sedmém gamu.

Nadal na úvod druhé sady vyhrál vlastní servis a vzápětí předvedl další brejk. Federer působil v těchto chvílích zápasu hodně odevzdaně, ve třetí hře ale dokázal svému soupeři brejk oplatit. A hned v následujícím gamu udržel v dramatické koncovce svůj servis a srovnal krok. Hra na kurtu Philippa Chatriera se poté opticky vyrovnala, v sedmé hře ale španělský tenista opět dokázal uspět při soupeřově podání a dovedl do vítězného konce i druhou sadu.

Federerovi nevyšel ani vstup do třetího setu. Nejenže při svém podání nabídl soupeři brejkbol, když měl Švýcar o chvíli později výhodu, přišel o ni zbytečně laxně zahraným úderem, a vedení ve třetí sadě se tak ujal Nadal. Španělovi se v další fázi hry dařilo téměř vše do čeho udeřil, a tak rázem vedl 3:0 na gamy. Čtvrtý game vyhrál Nadal dokonce čistou hrou a vzápětí znovu prolomil soupeřovo podání. Krutou porážku světové jedničky pak korunoval v šesté hře při vlastním podání.

Antuková bilance hovoří jasně 

Finálové obsazení Roland Garros bylo již potřetí za sebou úplně totožné, Nadal navíc ve své kariéře ještě na French Open nenašel přemožitele. Vyhrál osmadvacet zápasů v řadě a trofej pro vítěze pozvedl počtvrté za sebou. Tím fenomenální Španěl vyrovnal legendárního Björna Borga, který stejného úspěchu v minulosti rovněž dosáhl.

S Federerem hrála nasazená dvojka letos již dvakrát ve finále, v Monte Carlu i Hamburku uspěla. Sebevědomí zvyšoval Nadalovi i fakt, že osm z devíti předchozích zápasů na antuce proti Federrovi vyhrál. Letos navíc prošel pařížským grandslamem jako nůž máslem a neztratil ani set.

Federer tak stále marně usiluje o zkompletování triumfů z grandslamových turnajů. Švýcarský suverén již vyhrál všechny grandslamy, vítězství z French Open mu ale stále uniká. Pokud by dokázal Nadala v neděli zdolat, získal by svůj třináctý grandslamový titul, čímž by se dostal na dostřel grandslamovému suverénovi Petu Samprasovi, který triumfoval čtrnáctkrát.

<tbody><tr class="invert"><td>Nadal (2-Šp.) - Federer (1-Švýc.) 6:1, 6:3, 6:0. </td></tr><tr><td>Esa: 0:2. Dvojchyby: 0:0. Nevynucené chyby: 7:35. Vítězné míče: 46:31. Využité brejkboly: 8 ze 17/1 ze 4. Celkem získané míče: 92:52. Čas utkání: 1:48 h. </td></tr></tbody>

Reklama