Hlavní obsah

Musím zlepšit všechno, řekl Štěpánek po postupu

LONDÝN

Český tenista Radek Štěpánek ve čtvrtek ve Wimbledonu v pětisetové bitvě vydřel postup do třetího kola, ale po zápase se Srbem Victorem Troickým měl jasno v tom, co musí zlepšit. "Všechno," odvětil lakonicky na dotaz novinářů.

Článek

Na tom, že výkon nebyl podle jeho představ, se podle něj podepsalo i tréninkové manko zaviněné zraněním mezižeberního svalu z minulého týdne. "Ale nebudu se na to vymlouvat. Hraju na sto procent v takovém stavu, v jakém jsem, a snažím se hrát, co nejlépe s tím, co mám," řekl patnáctý hráč světa, jenž ve čtvrtek nebyl spokojený snad s ničím. "Můj servis neměl tolik šťávy jako první den, pohyb nebyl svěží, ale to už je teď historie a já se budu snažit se co nejlépe připravit na další utkání."

Největším pozitivem pro něj bylo, že na kurtu vydržel tři a čtvrt hodiny. Troicki vyhrál první dva sety ve zkrácených hrách a na začátku třetí sady vedl 2:0. Pak nastal obrat a další tři sady vyhrál Štěpánek poměrně hladce 6:3, 6:1 a 6:2. "I když se to pro mě nevyvíjelo dobře, bojoval jsem a jsem rád, že jsem zvládl takhle těžké utkání. Je to prostě tak, že tenis se hraje do posledního míče a já se snažil, abych vyhrál já," pochvaloval si čtvrtfinalista Wimbledonu z roku 2006.

Rozhodující byl brejk ve třetím setu

Klíčové bylo, když ve třetím setu nejprve vyrovnal a pak za stavu 4:3 sebral soupeři podání. "Cítil jsem, že se mu malinko podlomila kolena, asi si uvědomil, že to mohlo vypadat jinak. Začal jsem dobře čtvrtý set a pak už jsem ho valil," popsal rozhodující momenty.

Zápas prvního kola odehrál ve vypůjčeném tričku a hrozilo, že v něm bude muset nastupovat i v dalších utkáních. Dnes mu však přišla zásilka nových triček, která už vyhovují přísným wimbledonským regulím o oblékání, takže měl vlastní.

A ve vlastním nastoupí také v sobotu, kdy bude s Rusem Michailem Južným bojovat o postup mezi nejlepších šestnáct. "Určitě na trávě umí hrát, je to velice kvalitní hráč. Ale já se na to utkání co nejlépe připravím a budu chtít postoupit dál," řekl Štěpánek, který má po čtyřech vzájemných zápasech s Južným vyrovnanou bilanci.

Reklama

  4 : 6, 6 : 7 Hanfmann - Menšík 4 : 6, 6 : 7 konec
20240425T15 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík
  6 : 4, 1 : 6, 6 : 2 Macháč - Ruusuvuori 6 : 4, 1 : 6, 6 : 2 konec
20240425T11 : 10:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori