Hlavní obsah

Hradecká prohrála ve finále v Bad Gasteinu s Parmentierovou

PRAHA

Česká tenistka Lucie Hradecká nedosáhla v rakouském Bad Gasteinu na první singlový titul z turnaje WTA. Třiadvacetiletá deblová specialistka v neděli při své první účasti ve finále dvouhry prohrála s čtvrtou nasazenou Francouzkou Pauline Parmentierovou dvakrát 4:6.

Článek

Hradecká přesto na antuce v Bad Gasteinu jeden úspěch slavila. Spolu s Andreou Hlaváčkovou ve finále čtyřhry proti Bulharce Sesil Karatančevové a Srbce Nataše Zoričové vyhrály dvakrát 6:3. Hradecká tak obhájila titul, který zde loni získala s Renatou Voráčovou. Celkově to byl její pátý deblový triumf v kariéře.

"Je to pro mě velký úspěch. Kdyby mi někdo řekl, že se tady probojuju do finále singla, tak bych mu řekla, že si dělá legraci," uvedla Hradecká v telefonickém rozhovoru pro ČTK. "Moc jsem si to tady užívala, je to moc hezký turnaj. Po prohraném finále jsem zklamaná nebyla, navíc jsem si to pak vylepšila ve finále debla, které jsme s Andreou zvládly," dodala.

Hradecká, 237. hráčka singlového žebříčku, která postoupila do hlavní soutěže ve dvouhře z kvalifikace, přitom začala ve finále velmi nadějně. Přesnými údery si vypracovala vedení 4:1, to však neudržela a v úvodním setu pak už dokonce nezískala ani jednu hru. "Nástup jsem měla dobrý, ale pak přišla únava a přestala jsem se hýbat. Proto se mi set nepodařilo dotáhnout do vítězného konce," vysvětlovala česká hráčka.

Parmentierová ukončila utkání esem

V druhé sadě pak dvaadvacetiletá Parmentierová, která je v pořadí WTA 53. na světě, znovu dvakrát získala soupeřčino podání a zápas už dovedla do vítězného konce. Hradecká se sice po osmi prohraných gamech za sebou vzpamatovala a první mečbol při svém servisu odvrátila, v další hře však už Parmentierová nezaváhala a esem při třetím mečbolu utkání ukončila. "V druhém setu mi utekl začátek a už jsem nedostala šanci se do zápasu vrátit. Soupeřka moc dobře podávala," ocenila vítězku Hradecká.

Po hodině a 17 minutách si tak Francouzka připsala druhý turnajový titul, poprvé triumfovala loni v Taškentu. "Byl to pro mne skvělý týden," prohlásila. "Jsem ráda, že jsem dokázala hrát bez výkyvů. Déšť to tady zkomplikoval, program se zhustil a za pár dnů jsme musely zvládnout spoustu zápasů," uvedla Parmentierová, která v sobotním semifinále vyřadila nejvýše nasazenou Maďarku Agnes Szavayovou a za celý turnaj ztratila jen jeden set.

Poražená česká tenistka, jejímž dosavadním maximem na okruhu WTA bylo druhé kolo, si postupem do finále zajistila prémii 14 650 dolarů a sto bodů do světového žebříčku. Za deblový titul získala česká dvojice 8250 dolarů. "Hned zítra odjíždím na další turnaj, ale malinko to dneska ještě oslavím," svěřila se Hradecká, která se stala největším překvapením turnaje.

Tursunov v Indianapolis titul neobhájil, prohrál se Simonem

Francouzský tenista Gilles Simon vyhrál turnaj v Indianapolis. Ve finále porazil obhájce a třetího nasazeného Rusa Dmitrije Tursunova dvakrát 6:4 a připsal si první titul na americké půdě.

Třiadvacetiletý Simon nasazený jako číslo dvě získal svůj čtvrtý titul v kariéře a z Indianapolis si odvezl prémii 83 500 dolarů.

Bartoliová je v Stanfordu ve finále

Francouzka Marion Bartoliová nastoupí v nedělním finále turnaje ve Stanfordu proti Aleksandře Wozniakové z Kanady, která je ve světovém žebříčku o 70 míst níže. Šestá nasazená Bartoliová, loňská wimbledonská finalistka, porazila v druhém sobotním semifinále Japonku Ai Sugijamaovou dvakrát 6:3.

Wozniakové vzdala v úvodním semifinálovém duelu favorizovaná Serena Williamsová. Američanka si krátce po utkání nebyla jistá, zda bude kvůli zranění kolena startovat v příštím týdnu na turnaji v Los Angeles. "Zřejmě se projevil přechod z trávy na tvrdý povrch. Teď je pro mne prioritou být v pořádku na olympijské hry," prohlásila Williamsová.

Čermák má deblový titul z Amersfoortu

Tenista František Čermák získal na turnaji v nizozemském Amersfoortu první letošní titul ve čtyřhře a celkově šestnáctý v kariéře. Společně s domácím Rogierem Wassenem, s nímž tvořil nejvýše nasazenou dvojici, v nedělním finále porazili nizozemský pár Jesse Huta Galung a Igor Sijsling dvakrát 7:5. Vítězové získali prémii 15 tisíc eur.

Ve dvouhře nedokázal obhájit titul Belgičan Steve Darcis, který podlehl Španělovi Albertu Montaňésovi. Turnajová pětka se po výhře 1:6, 7:5 a 6:3 radovala z premiérového triumfu na okruhu ATP.

V Umagu vyhrál nejvýše nasazený Verdasco

Španělský tenista Fernando Verdasco potvrdil v Umagu roli největšího favorita a získal svůj první titul v letošní sezoně. V dnešním finále v Chorvatsku porazil turnajovou trojku Igora Andrejeva 3:6, 6:4 a 7:6.

Verdasco porazil ruského soupeře i ve třetím vzájemném utkání v kariéře a připsal si prémii 54 250 eur. Z vítězství ve čtyřhře se radoval třetí nasazený česko-slovenský pár Petr Pála a Michal Mertiňák, který ve finále zdolal dvojici Carlos Berlocq z Argentiny a Fabio Fognini z Itálie po setech 2:6, 6:3 a 10:5.

Pála navázal na vítězství v Umagu z roku 2005 a získal svůj první letošní titul a ve čtyřhře celkově sedmý. Mertiňák zopakoval loňský výkon, kdy v Chorvatsku triumfoval s českým hráčem Lukášem Dlouhým.

Ve Stanfordu se radovala Wozniaková

Vítězkou tenisového turnaje ve Stanfordu se stala Aleksandra Wozniaková, která se postarala o první kanadský úspěch na okruhu WTA po dvaceti letech. Dvacetiletá hráčka, jež postoupila do hlavní soutěže z kvalifikace, zdolala v nedělním finále loňskou wimbledonskou finalistku Marion Bartoliovou z Francie 7:5 a 6:3.

Wozniaková, které v semifinále skrečovala zápas kvůli zranění kolena hlavní favoritka Američanka Serena Williamsová, vydělala díky triumfu 95.500 dolarů.

BAD GASTEIN - ženy:
Dvouhra - finále:
Parmentierová (4-Fr.) - Hradecká (ČR) 6:4, 6:4.
Čtyřhra - finále:
Hradecká, Hlaváčková (3-ČR) - Karatančevová, Zoričová (Bul./Srb.) 6:3, 6:3.
INDIANAPOLIS - muži:
Dvouhra - semifinále:
Tursunov (3-Rus.) - Blake (1-USA) 4:6, 6:3, 6:4.
Dvouhra - finále:
Simon (2-Fr.) - Tursunov (3-Rus.) 6:4, 6:4.
Čtyřhra - finále:
Fisher, Phillips - Lipsky, Martin (všichni USA) 3:6, 6:3, 10:5.
STANFORD - ženy:
Dvouhra - semifinále:
Bartoliová (6-Fr.) - Sugijamaová (Jap.) 6:3, 6:3.
AMERSFOORT - muži:
Dvouhra - finále:
Montaňés (5-Šp.) - Darcis (3-Belg.) 1:6, 7:5, 6:3.
Čtyřhra - finále:
Čermák, Wassen (1-ČR/Niz.) - Huta Galung, Sijsling (Niz.) 7:5, 7:5.
STUTTGART - muži:
Dvouhra - finále:
Del Potro (7-Arg.) - Melzer (6-Rak.) 6:2, 6:1.
Čtyřhra - finále:
Cerretani, Hanescu (USA/Rum.) - Arnold, O. Rochus (Arg./Belg.) 6:3, 7:5.
UMAG - muži:
Dvouhra - finále:
Verdasco (1-Šp.) - Andrejev (3-Rus.) 3:6, 6:4, 7:6 (7:4).
Čtyřhra - finále:
Pála, Mertiňák (3-ČR/SR) - Berlocq, Fognini (Arg./It.) 2:6, 6:3, 10:5.
STANFORD - ženy:
Dvouhra - finále:
Wozniaková (Kan.) - Bartoliová (6-Fr.) 7:5, 6:3.
Čtyřhra - finále:
Blacková, Huberová (1-Zim./USA) - Vesninová, Zvonarevová (Rus.) 6:4, 6:3.

Reklama

Související témata:
  4 : 6, 6 : 7 Hanfmann - Menšík 4 : 6, 6 : 7 konec
20240425T15 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík
  6 : 4, 1 : 6, 6 : 2 Macháč - Ruusuvuori 6 : 4, 1 : 6, 6 : 2 konec
20240425T11 : 10:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori