Hlavní obsah

Český tenis v krizi? Nesmysl, říká šéf svazu Kaderka

PRAHA

Nevyvedený olympijský turnaj, krach na US Open. Míří český bílý sport nezadržitelně do propasti? „Kdo tvrdí, že jsme v krizi, je buď hlupák, nebo našemu tenisu nepřeje,“ rozčiluje se šéf svazu Ivo Kaderka.

Článek

Po loňském vítězství v daviscupové baráži nad Švýcarskem byli tenisoví fanoušci v euforii. Vždyť nejlepší hráč planety Roger Federer si do Prahy přijel pro porážku! Jenže uplynul rok a výsledky českých tenistů najednou provázejí pochybnosti.

„Jestli mám o náš tenis obavy? To je slabé slovo,“ tvrdí wimbledonský vítěz z roku 1973 Jan Kodeš. „Ale když se zeptáte vedení svazu a pana Kaderky, tak ti vám jistě řeknou, že je všechno bezvadný.“

Prezident svazu situaci vskutku černě nevidí. „Statistiky to poví za mě: Na US Open nastoupilo 16 českých singlistů! Země, které jich měli víc, spočítáte na prstech jedné ruky,“ hromuje Kaderka. „Neskutečný výsledek uhrály naše holky ve Fed cupu v Izraeli i bez Nicole Vaidišové. Teď máme zastoupení v elitních skupinách obou týmových soutěží. To může říct jen šest zemí na světě. To vám opravdu přijde jako neúspěch?“ ptá se Kaderka.

Jediné čtvrtfinále

Jenže realita grandslamových turnajů posledního roku je krutá. S jediným zábleskem, kterým byl postup Vaidišové do čtvrtfinále Wimbledonu. „O Nicole strach nemám. Herní krize je u ní otázkou dočasné ztráty motivace,“ domnívá se Kaderka. „Ale ona je plná energie. Zase bude výborná,“ je přesvědčen šéf svazu. „Nicole nemá herní systém. Začne se vztekat a vystřílí míče z kurtu,“ oponuje Kodeš. „Chci ale věřit tomu, že jí to ještě půjde…“

Optimistou tento bývalý excelentní hráč rozhodně není. „To snad víme všichni, že s českým tenisem to jde dolů. Hlavně mě ale děsí jedna věc: Když jsem byl na Wimbledonu a French Open, chtěl jsem se jít podívat na české juniory. A oni tam v podstatě žádní nebyli. Z toho mám hrůzu. Nevím, kdo to za pár let bude hrát,“ obává se Kodeš nevalné budoucnosti. „S tím je potřeba něco dělat. Porazit Švýcary v baráži zdaleka nestačí.“

Talentů je podle Kodeše málo a diskutabilní prý je, zda jsou v dobrých rukou. „Hodně našich výborných koučů skončilo. Je otázkou, jakou ti současní mají kvalitu, co vědí o světovém tenisu…“ Že Češi od Kordova vítězství v Austrálii a triumfu Novotné ve Wimbledonu už deset let nepřivezli grandslamový titul z dvouher má ale podle Kaderky obecnější důvody.

„Globalizuje se celý svět a tenis není výjimkou. Možná si to někdo nemyslí, ale finance hrají podstatnou roli. Když si kazašský finanční magnát usmyslí, že dá milióny do tenisu, ukáže na tři dětičky a koupí jim špičkové trenéry, tak Kazachstán do deseti let hraje elitní skupinu Davis Cupu,“ soudí prezident svazu.

Chybí odolnost

Možná se v tu chvíli bude u nás na doby, kdy Češi zarmoutili Federera, jen s dojetím vzpomínat. Radku Štěpánkovi táhne na třicet a za Tomášem Berdychem zeje obrovitá výkonnostní mezera.

„Je to bohužel tak. Období Kordy, Nováčka, Nováka nebo Novotné je pryč. To byli lidi, kteří se na grandslamech rvali do úmoru. Dneska ale našim tenistům chybí víc odolnosti. Hraje se na tři vítězné sety, musíte se vyrovnat se sluníčkem, s protivětrem. Na to musí být hráč dobře připraven i psychicky, aby pak v klíčových momentech předváděl takové údery, jako v těch chvílích zahrají Nadal, Davyděnko nebo Gonzalez.“

Čekání na spasitele se podle Kodeše může prodloužit na dlouho. „Pořád ale věřím tomu, že Berdych tu momentální stagnaci zlomí. Nadějně vypadá Kvitová. Záleží na jejich přístupu.“ Kaderka však zůstává klidný. „Vždycky, když dochází ke generační obměně, tak přijde útlum,“ nebojí se svazový prezident.

Maxima českých špiček na letošních grandslamech
TOMÁŠ BERDYCH
22. místo v žebříčku ATP * 4. kolo Australian Open
RADEK ŠTĚPÁNEK
30. místo v žebříčku ATP * 4. kolo French Open
IVO MINÁŘ
81. místo v žebříčku ATP * 2. kolo US Open
NICOLE VAIDIŠOVÁ
22. místo v žebříčku WTA * čtvrtfinále Wimbledonu
IVETA BENEŠOVÁ
50. místo v žebříčku WTA * 3. kolo French Open
LUCIE ŠAFÁŘOVÁ
58. místo v žebříčku WTA * 2. kolo French Open

Reklama

  6 : 1, 6 : 4 Mertensová - Siniaková 6 : 1, 6 : 4 konec
20240510T11 : 00:00+0200
Mertensová vs. Siniaková
Mertensová vs. Siniaková
Mertensová
Siniaková
  Nosková - Stefaniniová zítra 11 : 00
20240511T11 : 00:00+0200
Nosková vs. Stefaniniová
Nosková vs. Stefaniniová
Nosková
Stefaniniová
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.