Hlavní obsah

Ve finále US Open nastoupí proti Jankovičové Serena Williamsová

NEW YORK

Se srbskou tenistkou Jelenou Jankovičovou, která v pátečním semifinále vyřadila Rusku Jelenu Dementěvovou, bude o titul z US Open bojovat Američanka Serena Williamsová. Čtvrtá nasazená hráčka newyorského grandslamu porazila v semifinále další Rusku Dinaru Safinovou hodinu a 28 minut po setech 6:3 a 6:2.

Článek

Olympijská šampiónka Dementěvová vstoupila do zápasu s Jankovičovou lépe a ujala se vedení 4:2. Náskok však neudržela, prohrála čtyři gamy za sebou a ztratila úvodní set. V druhé sadě si tenistky několikrát vyměnily brejky a klíčový moment přišel v desáté hře. Pátá nasazená Ruska v ní udělala několik ze svých 42 nevynucených chyb a navíc přidala dvojchybu, čímž prakticky darovala Jankovičové vítězství.

Sama se tím připravila o šanci na post světové jedničky a z boje o první místo světového žebříčku navíc vyřadila i krajanku Dinaru Safinovou. Ta potřebovala, aby Jankovičová nepostoupila do finále, v tomto případě by jí nepomohl ani triumf na newyorském grandslamu.

Jankovičová si zahraje finále grandslamového turnaje vůbec poprvé v kariéře. Serena Williamsová má naproti tomu ve sbírce už osm grandslamových titulů z dvouhry, do finále US Open však postoupila poprvé po šesti letech. Ve hře bude také post světové jedničky, na který se vrátí celková vítězka z New Yorku.

Dlouhý na trofej opět nedosáhl 

Česko-indický pár Lukáš Dlouhý, Leander Paes neuspěl ve finále US Open. Titul ve čtyřhře v pátek na newyorském grandslamu získali američtí tenisté Mike a Bob Bryanovi, kteří vyhráli dvakrát 7:6. Dlouhý tak ani třetí účast ve finále grandslamu neproměnil v triumf, loni neuspěl na Roland Garros ani v New Yorku společně s Pavlem Víznerem.

Paes ve čtvrtek triumfoval ve smíšené čtyřhře a společně s českým partnerem dobře vstoupil i do dnešního finále, když se ujali vedení 3:1. Druzí nasazení však ztrátu brejku smazali a set se rozhodl až v tie-breaku, který dvojčata Bryanova vyhrála 7:5.

Naprosto vyrovnaný průběh měla i druhá sada, v níž se znovu rozhodovalo až ve zkrácené hře. Dlouhý s Paesem si sice vytvořili setboly, ale šance nevyužili a Dlouhý pak ukončil zápas bekhendovým returnem do autu. Na US Open Bryanovi triumfovali podruhé v kariéře, poprvé se jim to podařilo v roce 2005. Celkem získali šestý grandslamový titul.

US OPEN 2008
Muži, čtyřhra - finále:
M. Bryan, B. Bryan (2-USA) - Dlouhý, Paes (7-ČR/Indie) 7:6 (7:5), 7:6 (12:10).
Ženy, dvouhra - semifinále:
Jankovičová (2-Srb.) - Dementěvová (5-Rus.) 6:4, 6:4, S. Williamsová (4-USA) - Safinová (6-Rus.) 6:3, 6:2.
Ženy, čtyřhra - semifinále:
Blacková, Huberová (1-Zimb./USA) - Medinaová-Garriguesová, Ruanová-Pascualová (5-Šp.) 6:1, 6:4.

Reklama

  4 : 6, 6 : 7 Hanfmann - Menšík 4 : 6, 6 : 7 konec
20240425T15 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík
  6 : 4, 1 : 6, 6 : 2 Macháč - Ruusuvuori 6 : 4, 1 : 6, 6 : 2 konec
20240425T11 : 10:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori