Hlavní obsah

Davyděnko kvůli zranění paty vzdal Australian Open

Ruský tenista Nikolaj Davyděnko nebude kvůli zranění levé paty hrát na grandslamovém Australian Open, které začne 19. ledna v Melbourne. Pátý hráč světa to oznámil na turnaji v indickém Čennaí, z něhož odstoupil těsně před středečním plánovaným zápasem 2. kola s českým tenistou Lukášem Dlouhým.

Článek

Ten tak bez boje postoupil do čtvrtfinále, kde je zatím jako jediný. Středeční program v Čennaí totiž znemožnil déšť, jenž nepustil na kurty ani jednu dvojici. Organizátoři doufají, že manko doženou ve čtvrtek.

Sedmadvacetiletý Davyděnko chtěl letos dosáhnout prvního velkého úspěchu na grandslamu, kde se navzdory dlouholeté příslušnosti ke světové špičce nikdy nedostal dál než do semifinále.

V Austrálii se o to nepokusí. "Mám velké bolesti v levé patě, které začaly minulý týden. Bral jsem léky proti bolesti a lékaři tady v Čennaí zkoušeli pár dní nějakou léčbu, ale teď to musím zafixovat, než budu hrát další turnaje. Je to poměrně vážné, protože přijdu i o Australian Open," řekl.

Zdravotní potíže měl už v závěru minulého roku

Podobné problémy ho prý trápily i v uplynulé sezóně. "Potíže začaly loni, ale myslel jsem si, že s tím půjde hrát. Bolelo mě to i na Turnaji mistrů v Šanghaji," řekl Davyděnko, který na listopadovém podniku postoupil až do finále. Nyní podstoupí další vyšetření. "Potřebuji si tu patu nechat prohlédnout. Proto jedu domů, abych zjistil, co se děje a co je špatně."

Minulý týden odehrál exhibici v Abú Zabí a ještě absolvoval první kolo v Čennaí, ale druhý den po zápase s Rakušanem Danielem Köllererem nemohl běhat ani hrát. Rozhodl se pro radikální řešení. "Mohl bych si pár dní odpočinout a bolest by se možná zmenšila, ale pak by to mohlo znovu začít bolet, jakmile bych začal hrát. To není řešení," uvedl.

Neúčast na Australian Open bere s nadhledem. "Důležité je, abych byl zdravý, a pořád mi zbývají tři grandslamy. Na těchto dvou turnajích nepřijdu o moc bodů. Pořád budu zřejmě šestý, sedmý, nebo osmý," dodal.

Reklama