Hlavní obsah

Francouzští tenisté "přehazují" roli favorita na Čechy

OSTRAVA

Francouzští tenisté se před zápasem prvního kola Davisova poháru v Ostravě vyvlékli z role favorita, kterou jim připisují média. Například Jo-Wilfried Tsonga na úterní tiskové konferenci uvedl, že podle něj jsou favority Češi, protože jsou zkušenější.

Článek

Boj o salátovou mísu skutečně není tím, v čem by současná sestava nehrajícího kapitána Guye Forgeta byla úplně zběhlá. Gilles Simon s Tsongou, s nimiž česká strana v pátečních dvouhrách kalkuluje, mají navzdory výtečným výsledkům z poslední doby a postavení v popředí žebříčku ATP dohromady na kontě jen jeden zápas z Davis Cupu.

"Ještě jsem ho nehrál. Jestli mě trenér postaví, bude to poprvé. Jsem zvědavý, jaká je atmosféra a tlak v Davis Cupu," uvedl Simon, kterému patří osmé místo světového žebříčku.

Tsonga má z kurtu v Davisově poháru jeden zážitek. Před rokem ve čtyřech setech zdolal Rumuna Andreie Pavla. "Berdych i Štěpánek v této soutěži odehráli o dost více, já tak zkušený nejsem. Proto si myslím, že my favorité určitě nejsme," řekl Tsonga.

Tajenka francouzského nasazení trvá

Nedostatek zkušeností však podle Forgeta není na obtíž. "Vždycky to je hráč proti hráči a vyhraje ten lepší. Atmosféru a tlak kolem Davis Cupu vytvářejí spíše novináři. My z něj nemáme tolik zkušeností, ale máme je z těžkých zápasů na turnajích," zdůraznil nehrající kapitán.

Tajenka francouzského nasazení do pátečních dvouher ovšem trvá. Forget ji podle očekávání na úterní tiskové konferenci nevyluštil. "Hráčům to neřeknu dříve než ve středu večer," konstatoval kouč, jehož celek se naopak v klidu může připravovat na jasné soupeře z českého tábora. "Štěpánek má po posledních výborných výkonech a výsledcích určitě více sebevědomí, ale i Berdych je velice nebezpečný hráč. Vidím to tak, že oba týmy mají vyrovnané šance na úspěch," podotkl Simon.

Francouzský tým stále není kompletní. Gael Monfils se připojí po návratu z turnaje v Acapulku až dnes a i to podporuje domněnky, že světová devítka asi v pátek do boje nezasáhne. "Problém v tom není," namítl Forget.

Francie zatím v Ostravě nenarazila na potíže. Hala a povrch hostům vyhovuje. "Už jsme si stačili zvyknout. Povrch, míčky, světla v hale, všechno je perfektní. Zatím máme jen dobré zážitky," dodal Forget.

Reklama

Související témata:
  4 : 6, 6 : 7 Hanfmann - Menšík 4 : 6, 6 : 7 konec
20240425T15 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík
  6 : 4, 1 : 6, 6 : 2 Macháč - Ruusuvuori 6 : 4, 1 : 6, 6 : 2 konec
20240425T11 : 10:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori