Hlavní obsah

Nafoukaný Roddick může předčít velikány

PRAHA

Většina ostatních tenistů ho nemá zrovna v lásce. Prý je nafoukaný, chová se teatrálně, nemožně a nikoho nerespektuje. Jenže to teď může být Andy Roddickovi úplně jedno. Vyhrál US Open a jeho bilance od French Open, kde po prohře v 1. kole najal bývalého kouče Andre Agassiho Brada Gilberta, je ohromující: 37 výher a jen dvě porážky.

Foto: ČTK

Andy Roddick čeká na trofej pro vítěze US Open. Za ním stojí poražený finalista Juan Carlos Ferrero.

Článek

Pro Američany je hrdinou, který má vše teprve před sebou. Sampras s Agassim mají nástupce, malují si. A asi mají pravdu.

Na adepta titulu byl Roddick pasován už na trávě ve Wimbledonu, tam se však ještě zadrhl v semifinále. Jeho následná jízda po amerických betonech ale dává výsledek, nad kterým mnozí kroutí hlavou. Tři turnajové trofeje a z 28 utkání jen jediná porážka v semifinále ve Washingtonu od Brita Henmana. Vskutku příjemné léto.

"Ten kluk má úžasný talent. Skoro nic jsem nezměnil. Byl jsem jen ve správný čas na správném místě. Po Andrem je to mé druhé neuvěřitelné trenérské štěstí," říká o něm Gilbert.

Je idolem žen

Roddick je prototypem sportovce, kterého mají Američané v lásce. Protivníci však o poznání méně. Dává najevo emoce, je neuvěřitelně sebevědomý, burcuje diváky v hledištích, klidně vzteky rozláme raketu na kusy, připomíná Johna McEnroea, i když v poslední době se pod vedením Gilberta prý zklidnil. "Máme takový kamarádský vztah," tvrdí Roddick, který si může užívat i toho, že je idolem mnoha žen. Vždyť jej také magazín People zařadil mezi 50 nejkrásnějších lidí světa.

Ať už je ale tento mladík z Nebrasky, který už si i přes svůj nízký věk tenisem vydělal skoro pět miliónů dolarů, v soukromí jakýkoliv, na dvorci udivuje. Nechytatelným servisem (na US Open dal celkem 123 es), skvělým forhendem, agresivitou hry a bezbřehou bojovností. V semifinále s Argentincem Nalbandianem měl soupeř vedení 2:0 na sety a ve třetím dějství mečbol, jenže Roddick jej odvrátil a pak Jihoameričana zničil. S tímto soupeřem se mu to povedlo už podruhé v kariéře!

Pět útěků z hrobníkovy lopaty

"Nikdy se nevzdávám," jen se směje. Celkem se už letos 'vyhrabal' z takové patálie pětkrát, přičemž třikrát pak turnaj vyhrál! V Queen`s clubu byl míč od porážky s Agassim, v Cincinnati s Fishem a teď v New Yorku s Nalbandianem. "Věřte mi, může být lepší než Agassi i Sampras," tvrdí sebevědomě Gilbert.

A tito hráči si to myslí též, nijak se tím netají. Agassi mu dokonce dává i rady při společných trénincích. Roddickovi snad už jen zbývá všechny ty předpoklady a očekávání naplnit.

Reklama

  6 : 1, 6 : 3 Vondroušová - Rogersová 6 : 1, 6 : 3 konec
20240426T16 : 30:00+0200
Vondroušová vs. Rogersová
Vondroušová vs. Rogersová
Vondroušová
Rogersová
  Lehečka - Medjedovič dnes 11 : 00
20240427T11 : 00:00+0200
Lehečka vs. Medjedovič
Lehečka vs. Medjedovič
Lehečka
Medjedovič
  Dimitrov - Menšík dnes 15 : 30
20240427T15 : 30:00+0200
Dimitrov vs. Menšík
Dimitrov vs. Menšík
Dimitrov
Menšík
  Macháč - Shelton dnes 15 : 30
20240427T15 : 30:00+0200
Macháč vs. Shelton
Macháč vs. Shelton
Macháč
Shelton