Hlavní obsah

Nadal navrhuje změnu systému tenisového žebříčku ATP

MADRID

Světová jednička Rafael Nadal navrhl na turnaji v Madridu možnou změnu systému tenisového žebříčku. Španělský hráč si myslí, že by bylo spravedlivější, kdyby hráči obhajovali body za dva roky a nikoli za jeden, jak je tomu v současné době.

Článek

"Z mého pohledu by dvouletý systém dovolil hráčům, aby byli více uvolnění, a prodloužil by jejich kariéru," myslí si Nadal. "Mohla by to být důležitá změna, ale nechci se ze své pozice pouštět do žádné polemiky, protože by mi to mohlo vyhovovat," konstatoval.

Nadal svým návrhem reagoval na pondělní změnu v žebříčku dvouhry. Brit Andy Murray totiž vystřídal na třetím místě Srba Novaka Djokoviče, i když ten vyhrál turnaj v Bělehradu. Vypadly mu ale na základě ročního obhajování výsledků body za loňský titul z Říma.

"Je to krutý systém tohoto sportu. Letos jsem hrál třikrát finále Masters v řadě, vyhrál turnaj, což je parádní úspěch, a přesto jsem si v žebříčku pohoršil," stěžoval si Djokovič. "Na druhou stranu mě to motivuje, abych se na třetí místo vrátil, nebo byl ještě výš."

I podle Djokoviče by se mělo o změně systému vypočítávání světového žebříčku mezi hráči jednat. "Federer nebo Nadal vyhrají čtyři nebo pět grandslamových titulů, a nepřipíšou si ani bod," podotkl Srb.

"Je pravdou, že člověk musí hrát všude a pořád, aby obhájil své body, a já zvlášť. Ovlivňuje to ovšem všechny hráče ve stovce. Dvouletý systém by byl výhodnější a klidnější," řekl Nadal.

Reklama

  4 : 6, 6 : 7 Hanfmann - Menšík 4 : 6, 6 : 7 konec
20240425T15 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík
  6 : 4, 1 : 6, 6 : 2 Macháč - Ruusuvuori 6 : 4, 1 : 6, 6 : 2 konec
20240425T11 : 10:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori