Hlavní obsah

Tenista Štěpánek se po vyřazení z French Open těší na Wimbledon

PAŘÍŽ

Radek Štěpánek se v pátek jako poslední český tenista rozloučil s dvouhru na grandslamovém Roland Garros. Osmnáctý nasazený hráč prohrál ve třetím kole s Chorvatem Marinem Čiličem po třech setech 1:6, 6:7 a 3:6. Po zápase přiznal, že už se těší na travnatý Wimbledon.

Foto: Regis Duvignau, Reuters

Český tenista Radek Štěpánek (vepředu) se míjí s Chorvatem Marinem Čiličem během utkání French Open.

Článek

"Udělal jsem tomu funus," litoval Štěpánek. "Chtěl jsem postoupit, ale bohužel to z mé strany nebylo vůbec dobré. Skoro jsem se nedostával do šancí, udělal jsem moc chyb, vůbec jsem se k míčům nedostával nohama a byl jsem pomalejší," řekl třicetiletý Štěpánek, vítěz dvou letošních turnajů na okruhu ATP.

Karvinský rodák sice zahrál méně nevynucených chyb než mladý Chorvat, ale soupeř mu nasázel 40 vítězných míčů, zatímco Štěpánek jich zahrál čtyřikrát méně. "On byl jednoznačně lepší. Můj tenis nebyl vůbec jedovatý, abych se mu vkrádal pod kůži," řekl tenista.

Čilič ukázal, že patří k talentům světového tenisu. Štěpánka zatlačil do obrany dlouhými míči k lajnám a českého daviscupového reprezentanta ničil především ranami z forhendu. "Hrál do obrovského úhlu, kam já jsem se častokrát ani nedostal, ani jsem se nehnul. Navíc jeho výborný servis vyskakoval strašidelně vysoko a ani jeho druhý servis jsem nemohl atakovat tak často," řekl Štěpánek.

Z tradiční pestré hry svěřence Petra Kordy tak zbylo jen torzo. Ve výměnách od zadní čáry měl malou naději na úspěch. "Spíš jsem hrál stereotypně. Nezahrál jsem nic, čím bych ho mohl překvapit, zatímco Čilič byl při tvoření hry jednoznačně lepší," přiznal Štěpánek.

Nedošlo ani na jeho oblíbené zkrácení hry. Chtěl "kraťasy" zkusit, ale po větru jde o nesmírně obtížný úder a proti němu zase neměl z defenzivy moc šancí, aby se k nim dostal. "Neměl jsem pozici na to to zahrát, a když mi dal on kraťas, tak jsem u toho byl strašně pozdě a nebyl schopen si vytvořit body, které si normálně tvořím. A když k tomu není hráč nohama správně, tak nic nevykouzlí ani Copperfield."

V hledišti poprvé chyběl jeho kamarád a hokejista Jaromír Jágr, který Štěpánkovi podle jeho slov v předchozích duelech pomáhal.

S areálem Rolanda Garrose se Štěpánek rozloučí, až absolvuje dopingovou kontrolu. "Takže tady asi přenocuju," vtipkoval. Poprvé se mu totiž nepodařilo odevzdat vzorek, protože si došel nechtěně na toaletu už v šatně. "Pořád jsem přemýšlel a dohrával ten zápas, šel jsem se osprchovat a po cestě se mi chtělo na záchod. Šel jsem se normálně vyčůrat a než mě zastavili, tak už to bylo pryč," řekl.

Nyní už se těší na travnatou část sezony, která přichází na řadu. "Travička zelená, to je moje potěšení," zanotoval Štěpánek radostně, když přišla řeč na Wimbledon, jeho nejoblíbenější grandslam. Bývalý čtvrtfinalista z All England Clubu bude v Londýně obhajovat loňské třetí kolo.

Reklama

  4 : 6, 6 : 7 Hanfmann - Menšík 4 : 6, 6 : 7 konec
20240425T15 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík
  6 : 4, 1 : 6, 6 : 2 Macháč - Ruusuvuori 6 : 4, 1 : 6, 6 : 2 konec
20240425T11 : 10:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori