Hlavní obsah

Tenista Federer je po titulu na Roland Garros "nesmrtelný"

PAŘÍŽ/PRAHA

Dlouhá cesta Rogera Federera za titulem na Roland Garros je u konce. Švýcarský tenista v neděli zvedl nad hlavu Pohár mušketýrů a zkompletoval svoji grandslamovou sbírku. Díky tomu, že má srdce šampióna a nejkomplexnější hru světa. Nesmazatelně se zapsal do tenisové historie a mnozí o něm hovoří jako o nejlepším hráči všech dob.

Foto: Regis Duvignau, Reuters

Roger Federer s trofejí pro šampióna French Open.

Článek

Přitom ještě před pár měsíci Federera mnoho fanoušků i odborníků odepisovalo. Vždyť loni přišel o pozici světové jedničky i wimbledonský titul a letos v lednu opouštěl v slzách Australian Open, kde prohrál finále s Rafaelem Nadalem.

Jenomže Federer zdaleka není u konce svých sil. "Lidé říkali, že jsem ztratil niť. Ano, přišel jsem o post jedničky, ale nevypadl jsem z desítky ani z tisícovky a moje statistiky hovoří jasně - pořád jsem hrál vyrovnaně, především na grandslamech," řekl tenista.

Výsledky mu dávají zapravdu. V Paříži hrál podvacáté za sebou semifinále grandslamového turnaje a vyrovnal rekord českého rodáka Ivana Lendla postupem do devatenáctého finále v kariéře.

Velká mentální síla

Navíc prokázal velkou mentální sílu. Od okamžiku, kdy vypadl obhájce Nadal, byl pro Federera každý zápas téměř jako finále. Věděl totiž, že bez španělského antukového fenoména v turnaji jeho naděje na zisk French Open výrazně stouply.

Federer se zvedl v duelu s Němcem Haasem, s kterým prohrával už 0:2 na sety, což byl asi jeho nejtěžší zápas turnaje. Ve finále už byl více soupeřem sám sobě, než že by ho mohl ohrozit Švéd Söderling. S dojetím pak mohl převzít z rukou Andre Agassiho slavnou trofej.

"Je to jen potvrzení toho, že je nejlepším hráčem všech dob," složil mu poklonu Pete Sampras, jehož rekord v počtu čtrnácti vyhraných grandslamových turnajů Federer v neděli vyrovnal.

Letošní Roland Garros přineslo i vůbec první prohru Rafaela Nadala na turnaji. Od svého prvního vstupu na pařížskou antuku rodák z Mallorky jen vyhrával, získal čtyři tituly a až nyní dosti nečekaně vypadal s pozdějším finalistou Söderlingem. Antukový král a první hráč světa nicméně za rok bude útočit na pátý titul.

Kuzněcovová měla klidnější hlavu

Ve dvouhře žen mohla podtrhnout oprávněnost své pozice světové jedničky Dinara Safinová, ale z titulu se radovala jiná Ruska. Titul získala Světlana Kuzněcovová, protože měla ve finále klidnější hlavu než její dlouholetá kamarádka Safinová.

Nejvýraznější českou stopou na antuce je deblový titul Lukáše Dlouhého ve čtyřhře. Šestadvacetiletý tenista se sice snaží prorazit ve dvouhře, ale čtyřhra mu evidentně sedí. Navíc v Indovi Leanderu Paesovi našel nejlepšího možného a nejzkušenějšího parťáka.

Ze singlistů postoupili české jedničky Radek Štěpánek a Iveta Benešová do třetího kola. Příjemným překvapením bylo potvrzení vzrůstající formy Lucie Hradecké a jen kousek od senzace zůstaly hned dvě české hráčky. Klára Zakopalová těsně podlehla Sereně Williamsové a Lucie Šafářová nevyužila mečbol proti její starší sestře Venus.

Reklama

  6 : 1, 6 : 3 Vondroušová - Rogersová 6 : 1, 6 : 3 konec
20240426T16 : 30:00+0200
Vondroušová vs. Rogersová
Vondroušová vs. Rogersová
Vondroušová
Rogersová
  2 : 6, 6 : 0, 6 : 2 Cristianová - Krejčíková 2 : 6, 6 : 0, 6 : 2 konec
20240426T14 : 00:00+0200
Cristianová vs. Krejčíková
Cristianová vs. Krejčíková
Cristianová
Krejčíková
  6 : 1, 6 : 4 Bejlek - Kalinská 6 : 1, 6 : 4 konec
20240426T14 : 00:00+0200
Bejlek vs. Kalinská
Bejlek vs. Kalinská
Bejlek
Kalinská
  4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 Andrejevová - Nosková 4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 konec
20240426T11 : 00:00+0200
Andrejevová vs. Nosková
Andrejevová vs. Nosková
Andrejevová
Nosková
  Lehečka - Medjedovič zítra 11 : 00
20240427T11 : 00:00+0200
Lehečka vs. Medjedovič
Lehečka vs. Medjedovič
Lehečka
Medjedovič