Hlavní obsah

Senzační sedmnáctiletá Američanka kosí jednu Rusku za druhou

NEW YORK

Zatímco Česko hledá spolu se Slovenskem pěveckou superstar, Americe se nejspíše rodí nová tenisová hvězda. Je jí sedmnáctiletá Melanie Oudinová, která ničí v turnaji naděje ruských tenistek. Vypadá to jako v nějakém starém filmu o Jamesi Bondovi, když Oudinová sestřeluje jednu ruskou favoritku za druhou.

Foto: Mike Segar, Reuters

Americká tenistka Melanie Oudinová se raduje z výhry nad Jelenou Dementěvovou z Ruska

Článek

Je to ještě dítě, ale i tak už si bez problémů poradila s elitním ruským triem. Smlsla si na světové čtyřce Jeleně Dementěvové, bývalé světové jedničce Marii Šarapovové a nakonec i na Nadě Petrovové. Díky tomu proklouzla do druhého týdne grandslamu a také do srdcí náročných newyorských fanoušků.

Připomíná Hewitta. A ten se stal jedničkou

„Hraje jako Lleyton Hewitt,“ prohlásil o ní někdejší australský hráč a současný kouč a komentátor stanice ESPN Darren Cahill. „A on byl tak dobrý, že byl světovou jedničkou,“ doplnil suše.

Klíč odemykající tajemství jejího úspěchu ve Flushing Meadows nabídla novinářům i prostá slova její matky. „Víte, měli byste pochopit jedno,“ citoval ji deník NY Daily News, „ona se na tomhle kurtu, v téhle pozici, vidí již řadu let. Sní o tom, nyní žije svůj sen.“

Ačkoliv o těchto chvílích snila roky, tohle jsou neuvěřitelné okamžiky i pro samotnou Oudinovou. Vždyť ještě na začátku roku byla v žebříčku na propastné 177. pozici, v průběhu roku vystoupala o více než sto příček výše a je sedmdesátá. Právě na startu sezóny si nechala na boty vsadit nápis: „Věřit.“ A tenhle příkaz splnila na jedničky, sebedůvěry má nyní na rozdávání.

Slzy už nebyly potřeba

„Jak bych to celé popsala? Je to naprosto neuvěřitelné, nemám slov. Tenis miluji a tohle je výsledek,“ smála se na celé kolo. Zlomem v turnaji bylo její vítězství nad Šarapovovou. Zatímco tuto výhru ještě oplakala, když srazila na kolena další Rusku Petrovovou, už se jen naplno radovala. Zapumpovala zaťatou pěstí, vyhodila raketu do vzduchu. „Slzy už nejsou třeba. Věřila jsem ve vítězství,“ řekla pak.

V boji o semifinále bude její soupeřkou nasazená devítka Caroline Wozniacká. Ale Oudinová směřuje výše. „Chce si zahrát finále se Serenou,“ poznamenalo dvojče Oudinové, sestra Katherine. „Určitě ještě není připravena vrátit se domů,“ podotkla také její matka.

Melanie mezitím nadšeně děkovala publiku, které svými vystoupeními doslova pobláznila. „Díky moc! Byli jste skvělí! Úžasní,“ uvedla. Takhle Oudinová mluví. V krátkých větách, s vykřičníky na konci. Vždy s úsměvem, ani stopa po ostychu a nervozitě. Bez ostychu se pohybuje na kurtu i proti největším hvězdám. Není divu, že si ji Newyorčané zamilovali. Takhle přesně totiž vnímají sami sebe.

Reklama

  4 : 6, 6 : 7 Hanfmann - Menšík 4 : 6, 6 : 7 konec
20240425T15 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík
  6 : 4, 1 : 6, 6 : 2 Macháč - Ruusuvuori 6 : 4, 1 : 6, 6 : 2 konec
20240425T11 : 10:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori