Hlavní obsah

Del Potro ukončil Federerovu vítěznou sérii na tenisovém US Open

NEW YORK

Roger Federer šestý triumf v řadě na US Open nezískal. Švýcarskou světovou jedničku v pondělním finále porazil po pětisetové bitvě Argentinec Juan Martín Del Potro, který nad Federerem zvítězil poprvé v kariéře a dal si tak pěkný dárek k jednadvacetinám, které oslaví příští týden. Del Potro je prvním argentinským vítězem US Open od triumfu Guillerma Villase, který ještě na antuce zvítězil v roce 1977.

Foto: Charles Krupa, ČTK/AP

Vítěz US Open Juan Martín Del Potro (vpravo) a švýcarský tenista Roger Federer po finále

Článek

Dvacetiletý Argentinec hrál první grandslamové finále ve své kariéře a v úvodu to bylo znát. Byl nervózní, kazil a přišel o svoje první podání. Až ve čtvrté hře se Del Potro chytil, přesto první set hladce prohrál 3:6.

Hned na úvod druhé sady Del Potro opět prohrál své podání a vypadalo to na klidné vítězství světové jedničky. Za stavu 5:4 přišel Federer o servis po vynikajícím prohozu Argentince, který následně zvládl i dramatický tie-break a srovnal.

Vyhraný set světovou šestku povzbudil, uklidněný Del Potro zpřesnil hru a Federer měl potíže. Jeho suverenita byla pryč a rodák z Tandilu útočil. V semifinále jeho dělový forhend poznal Španěl Nadal, který prohrál třikrát 2:6.

Federer ztratil klid

Federer za stavu 3:3 přišel o podání, zápětí ale soupeři oplatil stejnou mincí. Obvykle klidný Federer se rozčílil za stavu 5:4, když po jeho vítězném míčku soupeř dlouho váhal, než si vyžádal „jestřábí oko“. To potvrdilo původní verdikt a už sedící Švýcar v debatě s rozhodčím použil i neslušné slovo. Uklidnit jej mohla následující hra, kdy Del Potro dvěma dvojchybami ztratil své podání a třetí set.

Argentinec dvakrát odolal náporu Federera při svém podání a pak udeřil. Hned první ze tří svých brejkbolů využil a ujal se vedení 3:2. Navíc první míček následného gamu vyhrál po nádherné výměně a cestou zpět na základní čáru si plácl s nadšenými diváky v první řadě. Federer ale zabral a srovnal na 4:4.

Set dospěl do zkrácené hry, v níž rozhodčí kontroverzně Federerovi povolil užití jestřábího oka, přestože zahrál return a naznačil pohyb za dalším úderem Del Potra. Argentinec se ale nenechal rozhodit a i protože dostal oproti pravidlům dva nové servisy, vedení přetavil v zisk setu. Čtyři sady hráli tenisté přes tři a půl hodiny.

Švýcar hned první servis v rozhodující sadě prohrál a Argentinec rychle vedl 3:0. Federer si vytvářel šance a Del Potrovi docházely síly. Argentinec ale dokázal udržet své podání a po několika neobvyklých chybách světové jedničky se mohl radovat ze senzačního triumfu. V slzách štěstí pak zamířil za svými blízkými a pak pro vítěznou trofej.

Sestry Williamsovy vyhrály čtyřhru na US Open

Ženskou čtyřhru na US Open vyhrály sestry Serena a Venus Williamsovy a získaly společný jubilejní desátý grandslamový titul. Ve finále porazily 6:2 a 6:2 nejvýše nasazený pár Cara Blacková, Liezel Huberová. Mladší Serena si tak částečně spravila chuť po kontroverzním vyřazení v semifinále dvouhry, kdy ukončila duel trestným fiftýnem za nesportovní chování.

Sestry Serena (vpravo) a Venus Williamsovy oslavují vítězství ve čtyřhre US Open.foto: Reuters/Kevin Lamarque

Sestry Williamsovy jasnou výhrou nad světovými jedničkami prokázaly, že pokud se sejdou na jedné straně kurtu, téměř nemají konkurenci. Letos se s Venus přihlásily do pěti turnajů včetně čtyř grandslamových a prohrály jediný duel, ve 3. kole Roland Garros s párem Matteková-Sandsová, Petrovová.

V New Yorku se z deblového titulu radovaly sestry Williamsovy po deseti letech. Jejich soupeřky sice obhajovaly loňské prvenství, ale na vážnější odpor se v utkání nezmohly. Na příjmu si nevytvořily ani jednu příležitost k brejku.

US Open, mezinárodní tenisové mistrovství USA (tvrdý povrch, dotace 21,664 miliónu dolarů):
Finále dvouhry mužů:
Del Potro (6-Arg.) - Federer (1-Švýc.) 3:6, 7:6(5), 4:6, 7:6(4), 6:2.
Finále čtyřhry žen:
S. Williamsová, V. Williamsová (4-USA) - Blacková, Huberová (1-Zimb./USA) 6:2, 6:2.

Reklama

  4 : 6, 6 : 7 Hanfmann - Menšík 4 : 6, 6 : 7 konec
20240425T15 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík
  6 : 4, 1 : 6, 6 : 2 Macháč - Ruusuvuori 6 : 4, 1 : 6, 6 : 2 konec
20240425T11 : 10:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori