Hlavní obsah

Del Potro po triumfu: Před zápasem jsem nervozitou ani nemohl spát

NEW YORK/PRAHA

Splněným snem a zároveň motivací do další kariéry je pro dvacetiletého Juana Martína Del Potra pondělní vítězství na US Open. Argentinský tenista ve čtyřhodinovém finále porazil světovou jedničku Rogera Federera. Ten vyhrál všech šest předchozích vzájemných zápasů. „Musím se ještě hodně zlepšit, abych byl jako ty,“ uznal bezprostředně po zápase kvality fenomenálního Švýcara Del Potro.

Foto: David Gray, Reuters

Argentinský tenista Juan Martín Del Potro líbá trofej pro vítěze US open.

Článek

Del Potro je jediným tenistou mimo Rafaela Nadala, který dokázal Federera ve finále grandslamu porazit. Zpočátku to tak ovšem nevypadalo. „Byl jsem v úvodu strašně nervózní, před zápasem jsem nemohl ani spát. Ani snídani jsem do sebe nedostal, ale to je asi součást finále,“ vysvětloval Argentinec nevydařený úvod. Federer soupeři prorazil hned první servis a Del Potro první sadu hladce prohrál.

Del Potro ale dvakrát zvládl zkrácenou hru a v pátém setu využil netypicky častých chyb soupeře. Grandslam vyhrál ve dvaceti letech. „Odmalička jsem o takovémto okamžiku snil. Teď se mi sen splnil, je to neuvěřitelný pocit. Nádherný zápas, fantastičtí fanoušci. Všechno bylo perfektní,“ rozplýval se po zápase nový šampión.

"Začal jsem věřit po zvládnuté koncovce druhého setu. Když budu hrát takhle dál, můžu mít šanci uspět, říkal jsem si. Po třetím setu mě už napadaly černé myšlenky, ale fanoušci mi pomohli zabojovat,“ děkoval zaplněnému hledišti kurtu Arthura Ashe Argentinec.

Dobrý pocit z forhendu

Stejně jako v semifinále proti Nadalovi byl jeho hlavní zbraní drtivý forhend. „Měl jsem z něj dobrý pocit, byl klíčem k výhře,“ pochvaloval si Del Potro. Krizový moment přišel v koncovce třetího setu, který při vlastním podání soupeři doslova věnoval dvěma dvojchybami. „V té době jsem si řekl. No co, hraješ finále proti nejlepšímu tenistovi historie, nemáš co ztratit. Do prohraného mečbolu nejste poraženi, tak jsem bojoval,“ popsal své myšlenky za stavu 1:2 na sety rodák z Tandilu.

Federer po zápase ukázal svoji třídu a soupeře chválil. „Měl jsem šance, ale nedokázal je proměnit. Soupeř byl prostě lepší,“ uznal basilejský rodák. „I tak to pro mě bylo nádherné léto, oženil jsem se, mám děti,“ dodal Federer, jemuž manželka Mirka koncem července porodila dvojčata Charlene Rivu a Mylu Rose. Švýcar letos postoupil do finále na všech grandslamech. Po prohře s Nadalem v Austrálii zvítězil na Roland Garros a ve Wimbledonu.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.

Nejnovější články

NačítámNačíst další články