Hlavní obsah

Safinová pracuje na tom, aby grandslam jednou vyhrála

DAUHÁ

Vyhraje-li na Turnaji mistryň pět zápasů, bude jako první Ruska na konci roku v čele tenisového žebříčku. Dinara Safinová přesto cítí, že pokud to dokáže, najdou se kritici její pozice, protože ještě nikdy v kariéře nevyhrála grandslamový turnaj.

Foto: Jae C. Hong, ČTK/AP

Ruská tenistka Dinara Safinová

Článek

"Už se o to nestarám. Ať si říkají, co chtějí. Jsem, kde jsem, a tak to je," řekla Safinová v Dauhá se zahořklým výrazem ve tváři. Na otázku, zda si zaslouží být jedničkou, totiž odpovídala během roku velmi často.

Safinová strávila na prvním místě většinu letošní sezóny, ale mnozí její úspěch zpochybňovali, protože dosud nevyhrála žádný grandslamový turnaj. Z pozice nejvýše nasazené vstoupila i do Turnaje mistryň, kde o pozici královny sezóny bojuje s Američankou Serenou Williamsovou. Na konci týdne bude první ta hráčka, která dopadne v Dauhá lépe.

V sezóně třiadvacetiletá moskevská rodačka získala tři turnajové vavříny. Během antukové části roku vyhrála 20 z 22 zápasů, postoupila do finále grandslamových Australian Open a Roland Garros.

Odvěká rivalka Serena Williamsová

Žebříček WTA oceňuje vyrovnané výkony, a tak se počítá, že Safinová má letos bilanci 55:15 a je první, i když nevyhrála grandslam. To nejvíce z hráček napadala právě Serena Williamsová, letos vítězka z Melbourne a Wimbledonu, která hraje méně menších turnajů.

"Loni jsem hodně vyhrávala a dostávala otázky, proč ještě nejsem světovou jedničkou. Teď jsem první a všem chybí grandslamový titul. Jsem k němu blízko, nechte mě jít krok za krokem," řekla Safinová. "Neznamená to, že nechci grandslam vyhrát, ale musím na tom pracovat."

Výhra na Turnaji mistryň je podle Safinové možná těžší než titul z grandslamového turnaje. "Tady musíte hrát od prvního zápasu skvěle," uvažovala Ruska. "Zatímco na grandslamu do třetího čtvrtého kola nemusíte hrát na sto procent a vyhrajete, i když se nedaří. Tady (na Turnaji mistryň) nejste připraveni a končíte," řekla Safinová.

Reklama

Související témata:
  6 : 1, 6 : 3 Vondroušová - Rogersová 6 : 1, 6 : 3 konec
20240426T16 : 30:00+0200
Vondroušová vs. Rogersová
Vondroušová vs. Rogersová
Vondroušová
Rogersová
  Lehečka - Medjedovič dnes 11 : 00
20240427T11 : 00:00+0200
Lehečka vs. Medjedovič
Lehečka vs. Medjedovič
Lehečka
Medjedovič
  Dimitrov - Menšík dnes 15 : 30
20240427T15 : 30:00+0200
Dimitrov vs. Menšík
Dimitrov vs. Menšík
Dimitrov
Menšík
  Macháč - Shelton dnes 15 : 30
20240427T15 : 30:00+0200
Macháč vs. Shelton
Macháč vs. Shelton
Macháč
Shelton