Hlavní obsah

Cetkovská změnila tým a po tisící se rozjíždí znovu

PRAHA

Křivka sinusoidy vyznačující průběh kariéry tenistky Petry Cetkovské je nyní dole, ale mohla by zase začít stoupat. Talentovaná prostějovská rodačka v lepší časy alespoň doufá. Před třemi měsíci začala pracovat s novým realizačním týmem a věří, že ji to odrazí zpět do první stovky.

Článek

"Dokud hraju, tak věřím, že se nahoru dostanu. Jenom tak plácat se mi nechce," řekla Cetkovská novinářům v pražské Stromovce. Do tamního turnaje ITF dostala divokou kartu, za což byla pořadatelům vděčná. "Nevěděla jsem, že tu je turnaj, měla jsem hrát ve stejnou dobu ve Francii," přiznala.

Aktuálně je pětadvacetiletá Cetkovská na 248. místě světa. "Ani se na to nechci dívat, ale tak to je, bohužel," řekla. Přitom předloni prožívala skvělé časy. Vrcholem byl postup do osmifinále Roland Garros a posun v žebříčku do světové padesátky na 49. místo.

"To byl krásnej rok," zavzpomínala na chvilku se zavřenýma očima. "Byla jsem hodně v klidu, věřila jsem si a dařilo se mi. I v osobním životě to bylo fajn, ale od té doby proběhlo hodně změn," pokračovala.

Když si člověk nevěří, je to vidět

Především se rozešla i osobně s trenérem Maximem Boyém a hledala nové zázemí. K tomu ji srazilo zranění a prohrané zápasy. "Když si člověk v tom tenise nevěří, tak se to na kurtu projeví," řekla.

Marně pak osm měsíců hledala nového trenéra, ale s několika pokusy jí to nevyšlo. Pátým rokem pařížská rezidentka uspěla až za pomoci klubu před třemi měsíci. Jejím trenérem se stal Francouz Stephan Charret, zároveň kouč švédské rodačky Mathilde Johanssonové. "Začínáme se poznávat. Zatím všechno vychází a snad se to posune k dobrému," přála si juniorská světová jenička. Pokolikáté začíná znovu? "Asi po tisící."

Především se snaží oživit to, co dříve dělala dobře. A pracuje hodně na fyzické kondici, kterou i kvůli loňskému výronu v kotníku zanedbávala. "Snažíme se dělat hodně i tenis, protože jsem ztratila rutinu zápasů. Takže se snažíme být ticho a pracovat."

Do konce letošního roku by se ráda přiblížila k elitní stovce. Díky tomu by pak zase mohla hrát grandslamové turnaje, bojovat o lepší body i finanční odměny. První kroky musí udělat na menších turnajích ITF, jako je ten na Spartě. "Je to těžké, jelikož zápasy jsou těžký stejně všude. Hlavně potřebuju nějaké zápasy vyhrát," řekla.

Reklama

Související témata:
  1 : 1 Andrejevová - Nosková 1 : 1 probíhá Živě
20240426T11 : 00:00+0200
Andrejevová vs. Nosková
Andrejevová vs. Nosková
Andrejevová
Nosková
  4 : 6, 6 : 7 Hanfmann - Menšík 4 : 6, 6 : 7 konec
20240425T15 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík
  Bejlek - Kalinská dnes 14 : 00
20240426T14 : 00:00+0200
Bejlek vs. Kalinská
Bejlek vs. Kalinská
Bejlek
Kalinská
  Cristianová - Krejčíková dnes 14 : 00
20240426T14 : 00:00+0200
Cristianová vs. Krejčíková
Cristianová vs. Krejčíková
Cristianová
Krejčíková
  Vondroušová - Rogersová dnes 16 : 30
20240426T16 : 30:00+0200
Vondroušová vs. Rogersová
Vondroušová vs. Rogersová
Vondroušová
Rogersová