Hlavní obsah

Češi plánují, jak v Davis Cupu vyzrát na znavenou světovou dvojku

BĚLEHRAD

Dnes přiletí do Bělehradu s aureolou finalisty US Open a čerstvě druhého tenisty světa. Novak Djokovič má na svých ramenou přenést Srby do finále Davis Cupu. S jeho body ze dvouher domácí napevno počítají.

Foto: Charles Krupa, ČTK/AP

Srbský tenista Novak Djokovič během finále US Open proti Rafaelu Nadalovi.

Článek

V New Yorku při US Open předváděl 23letý ‚Nole‘ úžasné výkony. Jako jediný sebral set Rafaelu Nadalovi, utekl ze dvou mečbolů Rogeru Federerovi. Doběhl míče, za kterými by se jiní jen ohlíželi. „Nemá nic úplně extra, ale umí všechno strašně dobře,“ řekl Tomáš Berdych, který Srba porazil v červenci na wimbledonské trávě 3:0. „Jestli má Djokovič slabiny? Nevím o nich,“ reagoval Radek Štěpánek. A dal se do vypočítávání kladů světové dvojky: „Výborný pohyb, fantastický return. Nemá nějakou slabší stránku, která by se dala celý zápas atakovat.“

Památná bitva

Se srbským hrdinou odehrál český veterán šest utkání, vyhrál jediné. Ale třeba na jejich vzájemnou bitvu z roku 2007 se v New Yorku stále vzpomíná. Djokovič tehdy ve 2. kole US Open zvítězil za 4 hodiny a 41 minut 6:7, 7:6, 5:7, 7:5 a 7:6. A se Štěpánkem se pak u sítě kamarádsky objali. „Byl to opravdu památnej zápas. Fanoušky jsme hrozně moc nadchli,“ řekl 31letý tenista.

S Djokovičem si Štěpánek v minulosti párkrát zahrál čtyřhru. Když přispěchal v listopadu 2008 jako náhradník na Turnaj mistrů do Šanghaje, zatoulaly se mu kufry a proti Federerovi nastoupil s Djokovičovou vypůjčenou raketou. „Domlouval jsem to přes Novakova kouče Mariána Vajdu, kterého znám hrozně dlouho. Od dalších hráčů jsem měl zase výplet, ponožky,“ vykládal Štěpánek.

Od pátku ovšem půjde kamarádství stranou. Česká výprava plánuje, jak srazit srbský optimismus do záporných hodnot. „Djokovič odehrál dva skoro čtyřhodinové zápasy s Federerem a Nadalem. Vrací se do jiného časového pásma. V pátek to pro něj asi na kurtu bude hodně blbý. Ale nevěřím, že si ho Srbové nedovolí postavit,“ myslí si český kapitán Jaroslav Navrátil. „Já bych naopak řekl, že v pátek klidně nemusí hrát,“ tvrdil Tomáš Berdych. „Má strašně náročný styl, tělo může hodně trpět. Dost zápasů už skrečoval...“

Štěpánek i Berdych plánují na ‚Djokera‘ každý trochu odlišnou taktiku. „Když ho necháte hrát, umí tvořit, umí tlačit, má výbornou obranu. Takže je dobrý hrát trošku nevyzpytatelně, měnit rytmus, aby nevěděl, co přijde,“ chystal se Štěpánek.

Kurt šitý na míru

Dvorec, který pořadatelé nachystali v bělehradské aréně, je Djokovičovi šitý na míru. Na podobném vyhrál Australian Open. Pomalejší jsou i míče. Čekají se dlouhé výměny, v nichž Srb předvede, co všechno je schopen doběhnout a ještě zakončit. Recept? Podle Berdycha opatrná agresivita. „Když ho člověk nechá úplně hrát, tak si pro jde bod. Vyčkávat moc nejde.Pro mě je ale dobré, že povrch není tak rychlý. Budu mít víc času na timing. Může to být fakt hezký zápas,“ prognózovala světová sedmička.

Zprávy ze srbského tábora jsou zatím vyhýbavé. Domácí však nejspíš opravdu řeší, zda Djokovičovi ještě v pátek nedopřát odpočinek. „Jsem na něj dost zvědavej. Dokážu si představit, jak se asi cítí. Výsledek, co uhrál v New Yorku je záviděníhodný, ale přijde hrozná únava, bude ubitej,“ tušil Berdych, který by v případě Djokovičovy absence hrál první den s Troickým a Štěpánek s Tipsarevičem.

„Vždycky, když jsme měli soupeře, kteří měli nad čím přemýšlet a z čeho vybírat, jako Francouzi nebo Argentinci, vždycky to zkonili. Takže pevně doufáme, že v tom budou pokračovat,“ tvrdil Berdych.

    Bilance Čechů s Djokovičem

Tomáš Berdych1:2 (Výhra Wimbledon 2010)

Radek Štěpánek1:5 (Výhra Rotterdam 2006)

Jan Hájek0:1

Ivo Minář0:0

Reklama

  4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 Andrejevová - Nosková 4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 konec
20240426T11 : 00:00+0200
Andrejevová vs. Nosková
Andrejevová vs. Nosková
Andrejevová
Nosková
  Bejlek - Kalinská dnes 14 : 50
20240426T14 : 50:00+0200
Bejlek vs. Kalinská
Bejlek vs. Kalinská
Bejlek
Kalinská
  Cristianová - Krejčíková dnes 15 : 05
20240426T15 : 05:00+0200
Cristianová vs. Krejčíková
Cristianová vs. Krejčíková
Cristianová
Krejčíková
  Vondroušová - Rogersová dnes 17 : 00
20240426T17 : 00:00+0200
Vondroušová vs. Rogersová
Vondroušová vs. Rogersová
Vondroušová
Rogersová