Hlavní obsah

Lendl se vrátil do Ostravy a našel mateřskou školku, kam chodil

OSTRAVA

Legendární tenista Ivan Lendl přijel v neděli do rodné Ostravy. V pátek se ve zdejší ČEZ Aréně v rámci programu Advantage Tennis III. utká s jedním z nejlepších tenistů světa všech dob, fenomenálním Švédem Björnem Borgem.

Foto: Petr Sznapka , ČTK

Ivan Lendl (vlevo) se v Ostravě těšil zájmu fanoušků.

Článek

Po poledni se sešel Lendl na tenisově „rodných“ kurtech v ostravských Komenského sadech se svými bývalými tenisovými trenéry a spoluhráči, v podvečer pak sledoval hokejový extraligový duel Vítkovice–Karlovy Vary.

Nadchla ho aréna

„Všechno to bylo pro mne hodně příjemné. Líbil se mi tenisový areál a ještě více ČEZ Aréna, ve které budu v pátek hrát. Ta předčila všechna moje očekávání,“ vykládal Lendl se širokým úsměvem.

A hned přidal jednu historku. „Cestou na kurty jsem si vybavoval, kam jsem chodil jako dítě do mateřské školky. Představte si, najednou jsem tu školku uviděl, ona stojí do dneška.“

Na exhibici se Lendl velice těší. „Jak jinak, vždyť v Ostravě jsem třicet roků nehrál. Připravoval jsem se poctivě, ve fyzičce by neměl být problém. Plánované dva sety určitě vydržím ve vysokém tempu,“ podotkl Lendl, který byl ve svém rodišti naposledy v roce 1998, kdy převzal čestné občanství města.

Wilander po kurtu lítal jako za mlada

O vstupenky na tenisovou show je značný zájem, v předprodejích jich zůstalo asi 1500. „Nač by měli lidé přijít? No přece na prvním místě na Borga. Björna si velice vážím, má jedenáct grandslamových titulů. Jsem rád, že se utkám právě s ním. Když jsem na světovém žebříčku stoupal vzhůru, on byl jasnou jedničkou a pozvolna končil. Mnoho jsme toho spolu nenahráli,“ řekl Lendl.

Po návratu na tenisové kurty nejlepší tenista československé historie zatím nevyhrál ani jeden zápas. Naposled prohrál s Wilanderem exhibiční duel v Budapešti 4:6, 6:4, 5:10.

„Mats lítal po kurtě jako zamlada, na mne to bylo šíleně rychlé,“ krčil rameny a dodal: „Víte, mně dneska už nejde ani tak o vítězství jako si dobře zahrát a pobavit se. Nicméně kdybych jako tenisový senior zvítězil poprvé v pátek v Ostravě, nebylo by to vůbec špatné,“ zamyslel se.

Lendl se netají svou velkou přízní k fotbalistům Baníku a hokejistům Vítkovic.

Má mistrovské dresy Stránského a Vůjtka

Dokonce si do Ostravy přivezl hokejový dres, v němž Vítkovice získaly mistrovský titul v sezóně 1980–1981.

„Patřil Vladimíru Stránskému a ještě mám dres Vladimíra Vůjtka. Oba mi poslal po mámě do Ameriky František Černík,“ svěřil se Lendl.

Prezident hokejových Vítkovic František Černík na krátké tiskové konferenci mezi druhou a třetí třetinou včerejšího hokeje předal Lendlovi současný vítkovický dres s jeho jmenovkou a číslem 1.

Také plakáty vítkovických týmů, které získaly mistrovský titul v roce 1952 a 1981. „Mají pro mne obrovskou cenu, ty si vezmu do letadla s sebou, rozhodně je nedám do zavazadlového prostoru, aby se neztratily,“ pravil Lendl.

Program Advantage Tennis III. v pátek v 15 hodin začne dvouhrou Miloslava Mečíře s Matsem Wilanderem na jeden set.

Následovat bude vrchol programu v podobě duelu Lendla s Borgem na dva sety a po koncertu zpěvačky Marie Rottrové se ještě odehraje čtyřhra Lendla s Nováčkem proti Borgovi s Wilanderem.

Reklama

Související témata:
  4 : 6, 6 : 7 Hanfmann - Menšík 4 : 6, 6 : 7 konec
20240425T15 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík
  6 : 4, 1 : 6, 6 : 2 Macháč - Ruusuvuori 6 : 4, 1 : 6, 6 : 2 konec
20240425T11 : 10:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori