Hlavní obsah

VIDEO: Exotika a pláže Ivanovičové svědčí. Pohaslá hvězda zase září

PRAHA

Už se zdálo, že srbská tenistka Ana Ivanovičová půjde ve stopách Nicole Vaidišové a po relativně krátkém období na výsluní zmizí z vrcholné scény. Jenže bývalá světová jednička dokázala zastavit pád a po dvou turnajových triumfech v závěru sezony se opět propracovala do elitní světové dvacítky. A chce vzít útokem i příčky nejvyšší.

Foto: Firdia Lisnawati, ČTK/AP

Srbka Ana Ivanovičová pózuje s trofejí pro vítězku turnaje na Bali.

Článek

Opalování, koupání, surfování či soutěže ve vaření exotických jídel, takhle pestrý program připravili organizátoři turnaje na Bali pro pozvané tenistky. Pohodová atmosféra z turnaje v tropickém ráji jen sálala, což kontrastovalo s trochu škrobeným Turnajem mistryň o týden dříve. Exotické prostřední nakonec přineslo největší úspěch v sezoně právě pro Anu Ivanovičovou.

„Na Bali jsem se měla nádherně. Ukázala jsem, že umím hrát dobrý tenis i v takhle uvolněném prostředí. I když to bylo trochu neobvyklé být na krásném místě plném lidí na dovolené a zároveň bojovat v tak náročném turnaji,“ dělila se Ivanovičová o své dojmy po turnajovém triumfu na svých stránkách.

Fanoušci srbské krásky tak opět mohli vidět ve tváři své oblíbenkyně úsměv, pro který neměla řadu měsíců moc důvodů. Před dvěma lety sice dokázala ovládnout antukové Roland Garros, jenže od té doby nabrala její kariéra pořádný sešup. Hra a sebevědomí bělehradské rodačky se naprosto zhroutily.

Minulou sezonu zakončila poprvé po pěti letech mimo elitní dvacítku a její pád jakoby stále nenacházel dno. Své jméno v žebříčku WTA musela hledat až hluboko ve druhé padesátce.

Když s ní na začátku sezony uzavřela firma adidas celoživotní smlouvu, nezdálo se to jako správný obchodní záměr. Marketingové akce a aktraktivní webové stránky tenistky sice stále fungovaly perfektně, ale na kurtech to byla bída.

Ivanovičová: Nebyla jsem trpělivá

„Nebylo to dobré. Měla jsem určitý rytmus, který jsem ztratila. Přidalo se pár zranění a najednou jsem začala prohrávat zápasy, které jsem měla vyhrát. Bylo to složité, brala jsem si to hodně osobně a to mě sráželo,“ ohlédla se za svým trápením čerstvě třiadvacetiletá tenistka.

„Když vyhrajete pár zápasů, naroste vám sebevědomí, ale je to dlouhý proces. V určitém okamžiku jsem si to moc neuvědomovala. Chtěla jsem mít výsledky a dostat se hned zpátky. Zásadní věcí pro mě bylo si uvědomit, že to chce více času, než očekáváte,“ pokračovala.

Jako velmi správný krok se ukázal být začátek spolupráce s bývalým koučem německé hvězdy Steffi Grafové Heinzem Günthardtem.  První výraznější úspěch přinesla spolupráce na turnaji v Římě, kde se Ivanovičová probojovala do semifinále.

Už se těší na dřinu

Definitivní obrat v této sezoně pro ni přišel až v říjnu a listopadu. Zákulisní šeptanda tvrdí, že se tak stalo díky údajnému rozchodu s profesionálním golfistou Adamem Scottem v době kolem US Open.

Každopádně po čtvrtfinále v Pekingu vyhrála Ivanovičová turnaj v Linci a toto vítězství jí také zajistilo účast na jakémsi „béčkovém“ Turnaji mistryň na Bali. Před ním sice ukončila spolupráci s koučem Günthardtem, ale i bez něj dokázala turnaj vyhrát a v novém žebříčku se tak dostat na sedmnácté místo.

„Moje hra se blíží tomu, co jsem předváděla dříve. Jsem dokonce agresivnější, vyspělejší a komplexnější hráčkou,“ radovala se Srbka.

„Teď budu mít krátkou dovolenou a pak začnu trénovat na novou sezónu.  Stejně neumím úplně vypnout, jsem hodně aktivní člověk a taky mi říkají, že jsem bláznivá.  Na fyzickou dřinu, kterou absolvuji před sezónou, se těším,“ loučila se Ivanovičová se svými fanoušky na vlastních webových stránkách.

Reklama

Související témata: