Hlavní obsah

Berdych ví, jak na Roddicka. Čeká ale bombardování servisem

LONDÝN

Nervozita a kupa chyb pokazily českému tenistovi Tomáši Berdychovi premiéru na Turnaji mistrů v londýnské O2 Areně, kde má dnes po hladké porážce od Novaka Djokoviče šanci na nápravu. O naději na postup do semifinále elitního turnaje se utká s Američanem Andy Roddickem, který si do Anglie přivezl výbornou formu.

Foto: Eugene Hoshiko, ČTK/AP

Tomáš Berdych

Článek

Alfou a omegou zápasu zřejmě bude, jak se český reprezentant vyrovná s dělovým servisem svého soupeře, který v úvodním utkání skupiny pořádně potrápil světovou jedničku Rafaela Nadala.  Američan měl na prvním podání úspěšnost 68 procent a 86% míčků po prvním servisu vyhrál, k čemuž si pomohl osmnácti esy.

„Berdych trefuje míče přímo a čistě, ale dnes půjde o to, jak se vyrovná se soupeřovým  prvním servisem. Tím, že je vyšší a ne tak hbitý, bude potřebovat rychle vracet míče z Roddickova podání. Nemůže si dovolit hrát svůj klasický drive return, na který se často spoléhá. Pokud nepřinutí Roddicka, aby svůj servis podpořil dalšími údery, získá Američan až příliš mnoho snadných gamů, což mu posílí sebevědomí,“ předpověděl před utkáním bývalý špičkový tenista Todd Martin.

Berdych: Roddick není tak dobrý na returnu

Djokovič v prvním utkání trápil Berdycha kvalitním returnem, po němž se rodák z Valašského Meziříčí těžko dostával ke své agresivní hře. „Roddick ale není z returnu tak nepříjemnej jako Djoković, kterej má return jeden z nejlepších vůbec. Vím, co od Roddicka čekat, jeho servis je obrovská zbraň. Ale když se to podaří vrátit, tak pak zezadu tam ta šance je," cituje Berdycha ČTK.

Todd Martin upozornil, že pokud se Berdychovi podaří udržet svého soupeře v delších výměnách, mohou přijít opět chyby z Roddickova forhendu. Zároveň ale dodává, že americký tenista má sice hru založenou na dělovém servisu, ale jeho úderový rejstřík je mnohem pestřejší. Zejména svým perfektním slice bekhendem dokáže měnit rytmus hry.

Berdych podle svých slov neviděl z Roddickovy třísetové bitvy s Nadalem ani míček. Trénink na středeční duel si zpestřil nohejbalem se svými trenéry a rakousko-polským deblovým párem Lukasz Kubot, Oliver Marach.

Svěřenec trenéra Tomáše Krupy dobře ví, že ve středu se musí zlepšit hlavně na podání. V pondělním duelu měl z prvního podání jen poloviční úspěšnost a navíc v důležitých chvílích dělal dvojchyby, což mu sráželo sebevědomí. Na vině prý bylo také špatné osvětlení a akustika v hale. "Musím to ale brát, jak to je, jít do toho a neřešit, jestli to je tmavý nebo světlý, jestli fouká nebo nefouká," uvědomil sil.

Zápas Berdycha se světovou osmičkou Andym Roddickem začíná v 15:15 hodin středoevropského času a na Sport.cz jej můžete sledovat prostřednictvím on-line reportáže. „Už se na něj moc těším. Proč ne, šance tam pořád je, takže by bylo hezký si tenhle zápas vzít," dodal český reprezentant, který se bude snažit vylepšit si s dnešním soupeřem výrazně negativní bilanci 2:6.

Reklama

  6 : 1, 2 : 4 Bejlek - Kalinská 6 : 1, 2 : 4 probíhá Živě
20240426T14 : 00:00+0200
Bejlek vs. Kalinská
Bejlek vs. Kalinská
Bejlek
Kalinská
  2 : 6, 4 : 0 Cristianová - Krejčíková 2 : 6, 4 : 0 probíhá Živě
20240426T14 : 00:00+0200
Cristianová vs. Krejčíková
Cristianová vs. Krejčíková
Cristianová
Krejčíková
  2 : 1 Vondroušová - Rogersová 2 : 1 probíhá Živě
20240426T16 : 30:00+0200
Vondroušová vs. Rogersová
Vondroušová vs. Rogersová
Vondroušová
Rogersová
  4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 Andrejevová - Nosková 4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 konec
20240426T11 : 00:00+0200
Andrejevová vs. Nosková
Andrejevová vs. Nosková
Andrejevová
Nosková